24 januari 2021

Na flikkeren van TL verlichting

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly
Na flikkeren van TL verlichting

Ik heb in mijn keuken TL verlichting. Op de armatuur zit een aan -en uitschakelaar. Als ik de TL uitzet en een uur later kom ik beneden in het donker, dan zie ik dat de TL balk licht flitsen geeft terwijl die uitstaat. Ik vind dit best eng, misschien ontstaat hierdoor wel brand??? Of is dit iets wat alle TL balken doen? Ik heb namelijk nu net een nieuwe van de winkel gehad, omdat de vorige dit probleem ook had, maar ook deze TL armatuur flikkert terwijl hij uitstaat. Pas wanneer je de stekker er uittrekt houd het flikkeren op. Is dit tl gedrag wetenschappelijk te onderbouwen, of is deze TL armatuur ook niet goed? Ik vind het ook geen oplossing om steeds de stekker te moeten loshalen. Hebben TL balken een hoog risico inzake brandgevaar?
Dombo
Toch wel de rekening op tijd betaald toch? (grapje) De oplossing kan simpel zijn, maar niet altijd. lees meer:

Je hebt in ieder geval een goede probleem omschrijving gegeven. Ik ga voor de volgende oplossing: 

Omdat je zelf al aangeeft dat wanneer je de stekker er uit trekt het flikkeren ophoud, verdenk ik de aan/uit schakelaar. Deze zou ietsie pietsie kunnen doorlekken, waardoor er een beetje spanning aanwezig blijft richting TL buis. Door de hoge overgang weerstand kan deze warm worden en is nooit goed. Door deze te vervangen kan het probleem over zijn. 

Dit behoeft echter niet. Het is bekend dat TL buizen ook kunnen oplichten door sterke magnetische velden. Als je bijvoorbeeld onder, of vlakbij een hoogspanning kabel zit kan het sterke veld dezelfde effecten hebben. Een transformator in de buurt kan ook voor deze effecten zorgen. Door deze velden wordt namelijk het gas in de TL buis in beroering gebracht, wat dan de fluorescerende laag van de TL buis doet oplichten. Kijk dit is niets bijzonders, maar kan hinderlijk zijn, want ja uit is uit toch zeker!

Verder heeft een TL armatuur geen hogere risico’s dan andere lampen op 230 Volt. Als de normale veiligheid voorschriften maar in acht worden genomen.

Zie ook de andere artikelen over TL buizen.

werking TL buis

Blikje in TL buis

Zie hier onder dat er nog mensen zijn die mee denken:

Gast schrijft "Er was een vraag waarom een TL buis blijft flikkeren of nagloeien als de aan uit schakelaar uit staat, en of dat gevaarlijk is.
het gegeven antwoord is niet volledig en ook niet geheel verklarend.

hierbij mijn antwoord:
eerst antwoord op de vraag of het gevaar kan, het is absoluut ongevaarlijk.

dan een oplossing: draai de stekker om, simpel maar in 99 procent van de gevallen helpt dit.

nu de oorzaak: je hebt in de elektrische installatie in de woning een fase en een nul,
waarbij op de fase (in nieuwe installaties de bruine draad in oude installaties de groene draad) tegenwoordig 230 volt staat ten opzichte van de nul (tegenwoordig blauw en in oude installaties rood) en ten opzichte van de . als deze fase onderbroken wordt door de schakelaar zal de lamp niet gloeien of flikkeren, omdat je via de nul geen lekspanning hebt, naar de fase of aarde. als nu de nul onderbroken wordt door de schakelaar in het armatuur zul je bijna altijd een lekspanninkje hebben naar aarde, en daardoor zal de lamp gaan gloeien of flikkeren. Dit werkt niet als het elektriciteitsnet uit 2 fasen bestaat wat nog sporadisch voorkomt in nederland dit zijn 2 fasen die ten opzichte van aarde 110 volt zijn, en ten opzichte van elkaar 220 volt zijn, dit kun je zien in de meterkast daar zitten dan 2 zekeringen per groep voor de groepenschakelaars.(dus 2 zekeringen (stoppen) per schakelaar) je kunt dit ook controleren met een spanningzoeker met lampje (geschikt voor 230volt) als het lampje in allebij de gaatjes van de wandcontactdoos (stopcontact) gaat branden, dan heb je te met een 110 volt net, dan kun je het alleen oplossen door een dubbelpolige schakelaar toe te passen. hopend hier wat meer duidelijkheid gegeven te hebben

m.v.g. J.P.V.N. "