2 januari 2021

piekspanning bij inschakelen aardlek

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Gast:
Kan het zo zijn of kloppen dat nadat een aardlek er uit is gegaan je voordat je inschakelt eerst de aangesloten groepen moet afschakelen, vervolgens de aardlek inschakelen en daarna 1 voor 1 de groepen inschakelen.
En als je dat niet doet kan of heeft dat schadelijke gevolgen hebben voor aangesloten elektronische apparatuur.

De aardlek schakelaar horen schakelen, maar wat is er nu echt gebeurd? Lees verder.

Dat zou ik zeker doen, alle groepen eerst uitschakelen. Oftewel alle afnemers los nemen. Kijk de aardlekschakelaar gaat niet vanzelf uit, er zal iets niet goed zijn. Waarschijnlijk heeft ??n van de afnemers een lek naar toe. Dus proefondervindelijk kun je dan weer afnemer voor afnemer aanschakelen (na het inschakelen van de aardlekschakelaar). Als je nu de slechte te pakken hebt zal de aardlek weer uitschakelen, je weet dan welk apparaat niet goed werkt. 


In principe kan het geen kwaad om de aardlekschakelaar weer in te schakelen met alle belasting er op (alle verbruikers/groepen aangesloten) Maar stel dat je nogal veel belasting op deze groep hebt. En ook nog eens inductieve belasting. Ik bedoel veel apparaten met motoren en/of transformators, kunnen die met het opstarten extra veel afnemen. Dan kan vaak de aardlekschakelaar direct weer uitschakelen. Als je direct daarna weer inschakelt blijft hij meestal wel in, omdat dan de apparaten magnetisch verzadigd zijn. Maar beter is zoals hier boven omschreven natuurlijk. 


Uitzondering is dat tijdens een zwaar onweer zoals de laatste dagen, een bliksem inslag vlakbij plaatst vind. Hierdoor kunnen zwerfstromen ontstaan waardoor ook de aardlek afschakelt. Dit heeft echter niets te met de juiste werking van de aardlekschakelaar of apparatuur.