Druk vanuit watervoorraadtank

Polly Translate

Druk vanuit watervoorraadtank

Wij hebben in het buitenland een watervoorraadtank van 8000 liter. Op zich gaf deze voldoende druk om via de irrigatiesystemen alle planten water te geven.
Nu hebben wij er een automatische tijdklok opgezet, maar het ventiel wil niet opengaan omdat de druk te weinig is. Men zegt dat de klok een druk van 1 @ 2 (wat weet ik niet…) nodig heeft.
Wij willen zelf de watertank verhogen met twee meter. Intussen begrijp ik via uw site dat dit de druk verhoogt met 0,2 bar. Maar gaat deze verhoging nu ook werken? Hoeveel kw komt er nu op zo’n ventiel te staan?
Ik ben benieuwd,
mvrgr.
Mathilde de V.
De verhoging gaat zeker werken, maar dan heb je nog niet veel. Misschien kan ik je wat helpen hiermee.Lees meer…………..

Hoeveel kilowatt op het ventiel? Hou dit maar even op “Bar” dit is op het ogenblik nog steeds de meest gebruikte druk eenheid. 


Druk kunnen we hier berekenen met P(druk)=H(hoogte) X gewicht. Het komt er in het kort op neer dat elke meter hoogte een drukverhoging geeft van 0,1 Bar. Dus ja je voelt hem al aan komen, zet de tank maar op 20 meter voor een druk van 2 bar. Ik weet niet of je vlakbij een vliegveld zit, want anders zou je dit kunnen combineren met een vlieg toren. Ik denk niet dat dit een optie is šŸ™‚ 


Ok?, uit met de grapjes. We moeten een oplossing zien te bedenken. Je schrijft zelf al dat de installatie goed werkt met de huidige druk. Dus de druk is eigenlijk ons probleem niet. (dus geen toren) Aan zo’n ventiel kan je niet veel wijzigen, dus dat is geen optie. Ik zal een paar idee?n aan de hand doen, omdat ik de juiste situatie niet weet ter plekke. Laat ik nu net zelf zo’n ding gekocht hebben 12 Euries bij Formido. (Gardena) Maar goed ik ga hem thuis gebruiken dus geen last.


Als er 230 Volt aanwezig is, zou je een pomp kunnen gebruiken, en deze tussen het ventiel en de water voorraad kunnen doen. Maar ja dan heb je er een probleem bij, een opbrengst van 4 Bar. Maar wanneer slaat de pomp uit? Je zou dit kunnen oplossen doormiddel van een expansie vat, en een drukschakelaar. Dan heb je altijd voldoende druk, ook binnen. Kan natuurlijk prettig zijn. Maar vergt wel een investering van zo’n 400,- ?  Zie de tekening voor eventuele uitvoering.Voor de volgende “goedkope” oplossing moet je ook een aansluiting hebben op het lichtnet. Koop een tijdklok zo een die ze gebruiken om een lamp of iets dergelijks op tijd te schakelen. Koop een uitgebreide die een week kan schakelen op verschillende tijden. Zo kan je de tuin om de paar dagen laten water geven. Koop een magneet ventiel voor het openen en sluiten van een waterleiding. Hoe kom ik daar aan? Denk de kortste weg is een willekeurige “handy man” zaak binnen te lopen. Hij moet 230 Volt geschikt zijn. Ze zullen wel gaan zeuren wat voor merk en zo, en heb je een type nummer? Maar daar moet je even doorheen drammen. Willekeurige is goed. Anders kun je er ook wel aankomen via de firma: conrad.nl.    Artikelnr.: 630055 – 8A  voor 8,60 ?  kun je niet voor zonder zitten. Monteer het magneet ventiel tussen de waterleiding en irrigatie systeem. Sluit hier een snoer en stekker op aan. Stel de tijdklok in, stekker er in en gaan.


Tenminste………….als er 230 Volt aanwezig is!Als je geen netspanning hebt wordt het moeilijker, niet onoverkomelijk maar niet zo makkelijk. Je moet dan denken aan een soortgelijke oplossing, maar dan met zonnecellen en accu. Het is allemaal te natuurlijk. Eens kijken of je hiermee voort kan, anders moet je nog eens reageren. Wat kweek je trouwens? Tomaten, paprika of bloemen?