5 januari 2021

Flikkering tl buis nadat schakelaar uit staat

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Er was een vraag waarom een TL buis blijft flikkeren of nagloeien als de aan uit schakelaar uit staat, en of dat gevaarlijk is.
het gegeven antwoord is niet volledig en ook niet geheel verklarend.

hierbij mijn antwoord:
eerst antwoord op de vraag of het gevaar kan, het is absoluut ongevaarlijk.

dan een oplossing: draai de stekker om, simpel maar in 99 procent van de gevallen helpt dit.

nu de oorzaak: je hebt in de elektrische installatie in de woning een fase en een nul,
waarbij op de fase (in nieuwe installaties de bruine draad in oude installaties de groene draad) tegenwoordig 230 volt staat ten opzichte van de nul (tegenwoordig blauw en in oude installaties rood) en ten opzichte van de . als deze fase onderbroken wordt door de schakelaar zal de lamp niet gloeien of flikkeren, omdat je via de nul geen lekspanning hebt, naar de fase of aarde. als nu de nul onderbroken wordt door de schakelaar in het armatuur zul je bijna altijd een lekspanninkje hebben naar aarde, en daardoor zal de lamp gaan gloeien of flikkeren. Dit werkt niet als het elektriciteitsnet uit 2 fasen bestaat wat nog sporadisch voorkomt in nederland dit zijn 2 fasen die ten opzichte van aarde 110 volt zijn, en ten opzichte van elkaar 220 volt zijn, dit kun je zien in de meterkast daar zitten dan 2 zekeringen per groep voor de groepenschakelaars.(dus 2 zekeringen (stoppen) per schakelaar) je kunt dit ook controleren met een spanningzoeker met lampje (geschikt voor 230volt) als het lampje in allebij de gaatjes van de wandcontactdoos (stopcontact) gaat branden, dan heb je te met een 110 volt net, dan kun je het alleen oplossen door een dubbelpolige schakelaar toe te passen. hopend hier wat meer duidelijkheid gegeven te hebben

m.v.g. J.P.V.N.