31 december 2020

wat zijn goeie en slechte bacterien

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly


Wat zijn goede en slechte bacterien?


 


Goede bacteri?n zijn o.a. die in melk zitten.


Melkzuurbacteri?n zorgen ervoor dat de melk verzuurt.


Tegenwoordig wordt bij de bereiding van zuivel een speciaal gekweekt zuursel toegevoegd: dit bevat geen bacteri?n die de melk laten bederven en zorgt ervoor dat de zuivel langer houdbaar is.


Door het gebruik van dit zuursel kunnen, met behulp van andere ?niet schadelijke- bacteri?n, verschillende producten ontstaan.


De schadelijke bacteri?n worden uit de melk verwijderd door de melk te verwarmen.


Daarna wordt de melk gebruikt om andere producten (zoals karnemelk, yoghurt of kaas) te .


lees meer….


 


 

Bij de bereiding van yoghurt(bacteri?n), brood(gisten), en kaas(schimmels) spelen micro-organismen een nuttige rol, dit zijn de zogenaamde probiotica. De definitie van probioticum is een levend microbiologisch voedingssupplement, dat de gezondheid van de gastheer bevordert, door het microbi?le evenwicht in de darm te verbeteren. maar er zijn ook bacteri?n die levensmiddelen oneetbaar maken. Grote aantallen micro-organismen kunnen het product zo aantasten dat het slecht ruikt of smaakt, of dat het een vreemde kleur krijgt


De “darmflora” (bacteri?n in de darmen) helpt veel dieren bij de vertering van voedsel. 
Bij het nitrificatieproces vormen nitriet- en nitraatbacteri?n nitraten uit ammoniak.
De nitraten kunnen dan door planten worden opgenomen.


Ok? dan nu de slechte..


Voedselvergiftiging
Soms is bedorven voedsel duidelijk te herkennen. Maar er kunnen ook schadelijke micro-organismen in eten zitten zonder dat je dat ziet of ruikt. Van het eten ervan kunt je dan behoorlijk ziek worden, met verschijnselen als misselijkheid, braken, buikpijn en diarree. Een voedselvergiftiging wordt meestal veroorzaakt door bacteri?n: door de bacteri?n zelf, ?f door de gifstoffen die bepaalde bacteri?n produceren. De bacteri?n en gifstoffen zitten door het hele product heen.


Nadat je voedsel hebt gegeten waarin een groot aantal ziekteverwekkende bacteri?n zitten, nestelen de bacteri?n zich in je maag of darmen en veroorzaken daar ontstekingen. Je krijgt diarree, soms met koorts. Overigens meestal pas meer dan twaalf uur nadat je het bedorven voedsel hebt gegeten.
De bacteri?n die verantwoordelijk zijn voor deze verschijnselen, zijn onder meer Salmonella, Campylobacter en E.coli. Zij kunnen onschadelijk worden gemaakt door voedsel goed te verhitten.


Een andere vorm van voedselvergiftiging treedt op na het eten van voedsel met giftige stoffen die door de bacteri?n in het voedsel zijn uitgescheiden. De ziekteverschijnselen zijn diarree en braken en treden bijna altijd binnen acht uur na het eten van het besmette voedsel op. Een die zo?n voedselvergiftiging kan veroorzaken is Clostridium botulinum. Deze bacterie veroorzaakt botulisme. Botulisme kan dodelijk zijn. Ook Bacillus cereus, een bacterie die voornamelijk in rijst en pasta voorkomt, kan deze vorm van voedselvergiftiging veroorzaken.
Verhitting van voedsel is niet altijd voldoende om de gifstoffen onwerkzaam te maken.
 


Salmonella
Salmonellabacteri?n komen voornamelijk voor in vlees, kip, eieren en rauwe melk. De gevolgen van een voedselvergiftiging met deze bacteri?n zijn diarree, braken en koorts. De symptomen treden 12 tot 36 uur na het eten op. Vooral jonge kinderen, ouderen en zieken zijn zeer gevoelig voor de Salmonellabacterie. Zij moeten dus extra voorzichtig zijn. Salmonellavergiftiging is te voorkomen door vlees en rauwe (niet gepasteuriseerde) melk door en door te verhitten, eieren goed hard te koken of te bakken (de eierdooier moet gestold zijn) en geen rauwe eieren in desserts te gebruiken.E.coli
De E.coli-bacterie komt voor in de dikke darm van mensen en dieren. Daar doen ze geen kwaad. Handen kunnen na toiletbezoek met de bacterie besmet raken. Vervolgens kan voedsel door aanraking besmet worden. Tijd en een gunstige temperatuur (buiten koelkast) doen de rest: een voedselvergiftiging kan het resultaat zijn. Door altijd goed je handen te wassen na het toiletbezoek, kun je besmetting met de E.Coli-bacterie voorkomen.


Clostridium botulinum
Clostridium botulinum veroorzaakt botulisme. Besmetting met botulisme kan dodelijk zijn. Gelukkig komt botulisme maar zeer zelden voor.
Clostridium botulinum kan in een zuurstofarme omgeving leven. Hij voelt zich prima op zijn gemak in conservenblikken of -potten die (bijna) volledig zuurstofvrij zijn. Als je voedsel eet dat met Clostridium botulinum is besmet, zullen de eerste symptomen zich 12 tot 24 uur later voordoen. Het vergif, dat door de bacterie wordt gemaakt, tast het zenuwstelsel aan, waardoor onder andere de ademhaling niet meer goed verloopt. Hierdoor kan verstikking optreden.
Je kunt botulisme voorkomen door conserven zorgvuldig te controleren voordat je ze gebruikt. Het is bijvoorbeeld verdacht als een vloeistof die helder zou moeten zijn, melkachtig lijkt. Ook als een blik of pot een scheur of barst heeft, als een deksel niet goed vastzit of als een blik bol staat, moet je het weggooien. Bij elke vorm van twijfel moet je het product weggooien.

Listeria
De Listeria zit voornamelijk in de grond, in het oppervlaktewater, in planten en in de darminhoud van dieren en mensen. Hij komt verder voor in rauw voedsel, zoals melk, kaas die van rauwe melk is gemaakt, vlees, kip en . Hij zit ook wel eens op rauwe groente.
In tegenstelling tot andere bacteri?n is de Listeria bestand tegen en een lage temperatuur. In de koelkast kan hij zich dus ongehinderd vermenigvuldigen. Consumptie van een product met veel Listeria kan Listeriose veroorzaken. Bij gezonde volwassenen blijven de gevolgen hiervan meestal beperkt tot griepachtige verschijnselen als koorts, hoofdpijn en misselijkheid. Maar mensen met een verminderde weerstand, zoals pasgeboren kinderen, ernstig zieken en ouderen, lopen het risico dat ze hersenvliesontsteking krijgen. Bij zwangere vrouwen kan het ongeboren kind via de moeder besmet raken. Dit kan een spontane abortus tot gevolg hebben.
Om Listeriose te voorkomen, kunt je beter geen kaas kopen die gemaakt is van rauwe melk. Leg bederfelijke producten zoals vlees(waren), vis en melk direct na aankoop in de koelkast. Producten die al lang in de koelkast hebben gelegen, moet je door en door verhitten, of weggooien. Was groente die je rauw wilt eten altijd goed. Zet aangebroken producten als pat?, zachte kaassoorten en andere niet-zure producten goed afgedekt in de koelkast en bewaar ze niet langer dan twee tot drie dagen.


Staphylococcus aureus
De bacterie Staphylococcus aureus zit altijd op het menselijke lichaam, in de neus en op de huid. Ook in steenpuisten, puistjes en andere huidinfecties komt hij voor. Via de handen kan hij op etenswaren worden overgebracht. Onder gunstige omstandigheden kan hij zich vermenigvuldigen en gifstoffen produceren. Hierdoor kan een voedselvergiftiging ontstaan. De gevolgen, die binnen twee tot zes uur kunnen optreden, zijn misselijkheid, overgeven en diarree.
De gifstoffen van de Staphylococcus aureus kan je niet onwerkzaam maken door verhitting. Het is dus zaak te voorkomen dat de bacteri?n op voedsel terechtkomen. Zorg er daarom voor dat je altijd met schone handen in de keuken aan de slag gaat. En kom zo min mogelijk met je handen aan bereid voedsel. Was na niezen en hoesten altijd je handen, zeker voordat je voedsel aanraakt.Een bacterie vermeerdert zich door zich in twee?n te delen. Deze twee nieuwe bacteri?n delen zich ook weer. Zo ontstaan er dan weer vier. Een bacterie kan hij zich elke 20 minuten delen. Er kunnen zo na 8 uur tijd uit ??n bacterie, miljoenen bacteri?n zijn ontstaan.


 

bronnen:


http://home.hccnet.nl/henk.dewit/bacterien.htm


 http://www.zuivelonline.nl/pages/doelgroep_frames.asp?doelgroep=9&module=278


http://www.kara-inci.nl/bacteri%C3%ABn1.htm


Leonie