1 januari 2021

Raket op Luchtdruk?

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Mij leek het leuk om als praktische opdracht een raket te bouwen, en dat zei ik tegen mijn vader. Maar die vond het een beetje gevaarlijk om met waterstof ofzo te werken i.v.m explosies. Nou vroeg ik me af of je hem niet omhoog kan laten schieten d.m.v luchtdruk. Ik hoop dat iemand een oplossing weet of hoe je veilig met die stoffen kan werken..zodat het gevaar stukken minder wordt.


Helaas, met luchtdruk kom je niet erg ver. Het mooiste voorbeeld van een “luchtrakket” is een ballon die je leeg laat lopen. Om langer plezier te hebben van een raket op lucht zul je de druk moeten verhogen, maar dat betekend dat het omhulsel sterker (lees zwaarder) wordt, waardoor je meer stuwkracht (nog hoger druk) nodig hebt om hem omhoog te krijgen etc. Ook bij de spaceshuttle die werkt met zuivere vloeibare (-183.0oC) en waterstof (-252.9oC) als brandstof is 95% van het nodig voor de raket om 5%  effectieve vracht (de shuttle) omhoog te krijgen. Met een vaste brandstof raket ( een mooi voorbeeld hiervan is een vuurpeil die je met oud en nieuw afschiet) kom je verder, maar ook hier geld dat de stuwkracht maar net voldoende is om wat papier met een stokje de lucht in te krijgen. Over de werking van een raket motor is op deze site als eens een stuk geschreven door Martin, met diverse links.


***arjen***