3 januari 2021

Gescande computer

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Chris: Sinds ik een goede firewall heb zie ik tot mijn schrik dat er toch wel erg vaak geprobeerd wordt om in mijn computer te komen. De melding “portscan” komt regelmatig voor. En als ik veel geduld heb kan ik een enkele keer informatie over de “scanner” ophalen kompleet met IP- en E-mail adres.
Nu vraag ik mij af of dit altijd onwelwillende gebruikers zijn of zijn er ook bedrijven e.d. die naar specifieke informatie zoeken.


 Geen paniek, er ligt (hoogst waarschijnlijk) geen dief achter elk IP dat op zoek is naar open poorten! Een hoop van deze probes, en scans behoren toe aan virussen. Lees meer…

Port scans zijn aan de orde van de dag bij pc’s tegenwoordeig. Zeker op die van de vast verbindingen dmv adsl en kabel.


1 van de nadelen van zo’n grote infrasctructuur te hebben, met zoveel mensen online is dat er dus ook altijd veel pc’s online staan. De 1 zet’m netjes uit, de ander wil niet wachten s’morgens en direct www.nu.nl lezen, www.telegraaf.nl of ander nieuws. En de derde laat de hele nacht de boel downloaden, uploaden, of doet mee aan nuttige dingen zoals Distrubuted Computing. (www.dutchpowercows.org) Om medicijnen te onderzoeken voor kinder ziekes.


Een hoop van deze pc’s zijn helaas nog steeds besmet met virussen, en deze zoeken manieren om zich te verspreiden,…via jouw pc..als dat kan. Naast deze virussen zijn er ook individuen die hele ‘blokken’ internet ip’s afscannen op zoek naar open mail relay’s, trojans die antwoorden en zwakke plakjken om vanuit jouw pc de wereld te veroveren.


Een hoop bescherming en mider overlast heb je al door gebruik van de firewall opties in je pc’s operating systeem (windows of linus bijvoorbeeld), maar dan nog ben je niet waterdicht voor zover je dat wel kan zijn als particulier. Want als er eens iets mis is met je pc, dan start die firewall misschien wel niet op. Software is nu eenmaal software, en kan dus ook wel eens faalen. Seker op een pc die niet teogewijd is aan die taak.


Een redelijk effectieve manier om dit risico te verlagen is gebruik van een eterne router. Een adsl router, of Lan router. Dit kastje sluit je aan op de adsl modem, of kable modem en dient als een soort verdeel station voor je netwerk. Je kan er vaak meer dan 1 pc aan vast maken ook! Deze routers hebben dan een interne firewall, en routing opties. Je ziet wel iets mider van al die ‘aanvallen’, maar zat je daar op te wachten dan als thuis gebruiker ? Nu is je pc ook beschermd tijdens zwakke momenten van je pc, tijdens het opnieuw instaleren bijvoorbeeld.


Een onlangs toonde aan dat een verse niet gepatchte en geupdate pc direct onbeschermt aan het internet in circa 20 minuten besmet was met bergen spam ware, virussen en trojans.


En bovenop dat alles zijn er ook nog onschuldige programma’s zoals msn die meldingen geven als je je firewall te dicht hebt gezet.


Een locale personal firewall zoals www.Zonealarm.com beschermd aan de andere kant ook tegen ongeweste uitgaande verbindingen. De extere oplossing met de router werkt tegen binnenkomende verbindingen als een soort paraplu zeg maar.


*/Remon/*