3 januari 2021

ALTERNATOR

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

kan je met een netaansluiting van 220v
380v doormiddel van een dynamo die je aandrijft op 220V ?
De die je kan krijgt, is die niet goedkoper dan die je betaalt aan de maatschappij ?
Verbruik van de maatschappij +/- 0.15?.
Kan je op deze manier bv 2p20A gebruiken op de aandrijfmotor en 3p+n 40A uit de dynamo ?


 


Helaas, dat gaat niet lukken.  Je kunt van 220 V wel 380 V maken, maar je kunt nooit meer vermogen uit iets halen dan je erin stopt. Het heeft te maken met de maken met de wetten van behoud van .      Lees verder…..

Veel (jonge) mensen met belangstelling voor techniek hebben deze opstelling al eens bedacht. Om iets aan te drijven (ook een dynamo) heb je vermogen nodig. Ga je een dynamo belasten, dan zul je er meer vermogen in moeten stoppen, anders zakt zijn toerental in elkaar. Het is te vergelijken met een die je duwt of trekt. Jij hebt minder vermogen dan de automotor, dus haal je niet de snelheid die je met de motor aan haalt. Je haalt hooguit 3 km/uur. Druk je 4 auto’s tegelijk aan, dan zul je om dezelfde snelheid te halen, veel harder moeten duwen. M.a.w. het kost jouw meer vermogen.


Om op het voorbeeld terug te komen: Met de motor kun je een vermogen maken van (Watt = Volt * Amp?re) –>220 * 20 = 4400 Watt [we vergeten even de cos(phi) van de motor van ongeveer 0,9]


De 3-fasen draaistroom generator of dynamo levert een vermogen W =√3 * Volt * Amp?re = √3 * 380 * 40 = 26327 Watt [bij cos(φ)=1]. Dat zul je er ook als vermogen in moeten stoppen, anders gaat hij stilstaan. Je hebt echter maar 4400 Watt –> de motor kan de dynamo dus niet trekken.


Je moet dus het gevraagde vermogen ook leveren. Je kunt een automotor ook niet starten met een penlight batterij simpelweg omdat deze het vermogen wat de startmotor vraagt niet kan leveren. Het gevraagde en geleverde vermogen moet dus in evenwicht zijn. Denk ook aan b.v. een auto die een (stijle) berghelling oprijdt. De snelheid zal steeds verder afnemen omdat de motor te weinig vermogen heeft. Schakel je niet terug dan zal de motor zelfs afslaan. Hetzelfde gebeurt bij de dynamo.