Orkaan opwekken

Polly Translate

Orkaan opwekken
Hoe kun je een kunstmatig orkaan opwekken? Hoe komt die kelkvorming in de orkaan?
Tencan

Ik geloof dat het nu tijd wordt om iets op papier te zetten, na herhaaldelijk deze vraag te krijgen, goede vraag natuurlijk. Lees meer………

Een orkaan ontstaat door drukverschil. Dit wordt bij een natuurlijke orkaan veroorzaakt door het warme van de zee. Er bestaan verschillende benamingen, maar het principe blijft dezelfde. Door de warme zee wordt de lucht verwarmt waardoor deze uitzet, daardoor lichter wordt, en daarom opstijgt. Zo een mond vol, niet? Ok?’ maar waarom dan draaien? Dat heeft allemaal te met de draaiing van de aarde. Kijk zonder dat de draait kunnen ook deze bewegingen ontstaan, alleen niet zo snel. Op het noordelijk halfrond zullen stormen vrijwel altijd links om draaien, en op het zuidelijk halfrond rechtsom. De aarde draait, en daardoor wordt de lucht als het ware meegenomen in een soort slip stream (kleven) De ene kant van de warme lucht zal harder “aankleven” dan de andere kant waardoor de draaiing ontstaat. Omdat vanaf de evenaar naar het noorden of zuiden de omtrek snelheid steeds kleiner wordt. Trek maar eens het stopje uit de fontein die vol is, 90 % van de gevallen draait de kolk links om. In zuid Afrika dus rechts om. Straks meer in een plaatje. Als eenmaal een begin is gemaakt met de draaiing gaat de rest vanzelf. Door het zuigend effect van de draaiing wordt de lucht zeer effici?nt naar boven (koud) vereffend. Volgens de wet die alle graag wil vereffenen komt dit dus goed uit. En zal dit meer versterken naar gelang het drukverschil groter is. Dus warmer water, warmere lucht, snellere opstijging, een krachtigere storm.Waarom de kelkvorming? Als de warme lucht boven aankomt zal deze zich opmengen met de koude lucht. De ronddraaiende beweging neemt langzaam in snelheid af, waardoor de slurf cirkel groter wordt. Denk aan een ronddraaiende schaatser die zijn armen uitstrekt. Deze gaat ook langzamer draaien. Nog leuker doe het zelf eens, nee niet met schaatsen maar op je kantoorstoel. Zwiep jezelf eens in het rond, steek plotseling je armen en benen uit. Trek ze in…….. tsja weer een ervaring rijker. Klik op de animatie om te zien hoe het een en ander in zijn werk gaat.Kijk HIER voor de animatie.Kijk ook eens op de site van de KNMI, daar staat ook veel informatie betreft deze zaken.Op de volgende pagina staat hoe je een orkaan thuis kan maken. “maak je eigen orkaan