Hoe werkt een airco

Polly Translate

Hoe werkt een airco?
Hallo allemaal, ik had een vraag over airconditioning, ik zou graag wat meer willen weten over airconditioning met name wat animaties of wat mooie afbeeldingen over hoe een airco werkt. ik ben al een tijdje opzoek maar niet echt met mooi resultaat en kwam hier toevallig uit. hopelijk kunnen jullie me helpen hiermee. 

Het is eigenlijk dezelfde werking als een , als je eerst dit verhaal door leest, zul je de werking van de airco ook begrijpen. Voor de duidelijkheid beschrijven we ook de Airco. Met animatie? Ja dat ook (beetje dan)  lees meer……………

In dit artikel staat al veel beschreven, klik eerst maar even hier voor je verder gaat.Hierboven dus de koelkast en airco. 


Een airco is eigenlijk de koelkast met een open deur. Met dit verschil dat het koel element normaal achter de koelkast, nu buiten staat. Buiten wordt dus de warmte afgevoerd. Het element buiten kan ook worden gekoeld met . Maar dit maakt voor de werking niet uit. De ventilatoren zorgen dat de lucht geforceerd door de elementen gaan. Dit bevorderd uiteraard de werking van de airco. Wat je ook altijd ziet is een slangetje naar buiten waar water uit druppelt. Dit is condenswater dat neerslaat op het koude element. Je koelt dus niet alleen de lucht af, maar haalt ook nog eens het vocht uit de lucht. Vandaar men altijd klaagt over droge lucht bij het gebruik van een airco. Je moet dus eigenlijk een luchtbevochtiger gebruiken in combinatie met een airco. Dit gebeurd dan ook in grote gebouwen. In de koelkast gebeurd hetzelfde, alleen druppelt daar het condenswater achter op de motor. Deze is warm en verdampt het water . Daar komt bij dat koelkast gesloten is, dus als eenmaal de lucht droog is, blijft ze droog. Begrijp je nu ook dat je in een koelkast alles goed moet afdekken? 


Maar in het verleden waren er geen koelkasten, er was niet eens ! Wat deden de mensen dan om hun spullen te koelen? Veel mensen hadden natuurlijk een kelder onder hun huis. Ook werd wel een ton in de grond gegraven die dan wat koel bleef. Maar vooral de kasteelheren wensten wel wat mee comfort. Deze lieten heuse koelhuizen (torens) bouwen. Wat was dat? Er werd eerst een gat gegraven, hierna werden stenen muren gebouwd. Je moet hierbij denken aan een toren half in de grond. Als het s’winters flink had gevroren werden de ijsschotsen van de sloot gehaald en opgeslagen in deze kelder. Het smelt langzaam gedurende lente zomer, het water sijpelde naar de bodem toe. In de ronde toren waren opslagplaatsen geplaatst voor allerlei eet en drinkwaar. En wij maar denken dat ze geen koud hadden in die tijd! Met de huidige winters zouden we er nu flink naast zitten. 


Maar misschien hebben we dat met de huidige koelkasten wel deels veroorzaakt. Heel vroeger werd ammoniak gebruikt als koelmiddel, maar vanwege de techniek niet zo geschikt. Toen werd het freon ontdekt, dit liet zich uitstekend gebruiken voor dit doel. (o.a. R-11, R-12, R13) Maar zoals je nu weet wordt hier de ozon laag door aangetast. In de nieuwe koelkasten is deze stof niet meer toegestaan. Deze “freon”wordt dan ook niet meer gemaakt. Bestaande installaties worden allemaal omgebouwd voor een nieuw koelmiddel. (o.a. R-407C, R-134A) zijn vrij van chloor, en vormen dus geen gevaar meer voor de ozonlaag.Deze tast het milieu niet aan. Als het nog nodig is oude installaties bij te vullen, wordt dit uit het zogenaamd depot gehaald. Deze bewaard freon uit oude koel installaties, tot het freon niet meer nodig is.


Dit valt allemaal onder het zogenaamde STEK ( hier klikken) Op deze site staan bijzonderheden over de regelgeving.


Stek betekend:

Erkenningsregeling voor de uitoefening van het koeltechnisch installatiebedrijf


Beschikt over alle wettelijk vereiste kwalificaties voor het installeren en onderhouden van koeltechnische Apparatuur. Hiermee voldoet een bedrijf aan de regelgeving en is bij de STEK geregistreerd


Martin


Vanaf 1 januari 1993 is de CFK-wetgeving in Nederland van kracht.
Hiermee tracht de overheid de emissie van koudemiddelen (CFK?s, HCFK?s en HFK?s) te beperken en daardoor de ozonproblematiek en het broeikaseffect meer te kunnen beteugelen.
( tekst uit de pagina van de te klikken website)