5 januari 2021

Ik moet voor mijn pws electriciteit opwekken met waterkracht, heeft u info?

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ik moet voor mijn pws elektriciteit opwekken met waterkracht, heeft u info?
Ik had het idee om een ventilatortje uit een pc te gebruiken als schoepenrad, verder weet ik niet wat ik moet doen. Graag antwoord.
Christian (16)

Je weet niet wat je moet doen? Zo te horen had je toch al een idee……..een schoepenrad dus. Dat is al wat, maar de ventilator uit je PC. Het zou kunnen maar…….. lees meer..

Heb je wel eens in het rond gekeken, heb je echt geen idee? Wel eens van die oude watermolens gezien? Dan zie je een schoepenrad van een paar meter hoog, waar een rivier onder langs stroomt. Kijk we hoeven het wiel (schoepenrad) niet opnieuw uit te vinden. Die bestaan al, de vraag is alleen wil je laten zien hoe het werkt of een werkelijke toepassing? Kijk om te laten zien wat het principe is kan je een fiets dynamo nemen, en deze voorzien van schoepenrad, twee draadjes en een lampje. Draai vervolgens de waterkraan open, hou de schoepen in de waterstroom. Zie daar er is licht! 


Je kan natuurlijk ook uitleggen op wat voor soorten manieren je dit kan doen. En op wat voor manieren dit op het ogenblik al gebeurd. Laten we eerst eens een paar soorten opsommen.  • Schoepenrad door een rivier aangedreven.
  • Stuwmeer die turbines met een straalpijp aandrijven.
  • Eb en vloed beweging met turbines.
  • Golf beweging van de zee?n gebruiken. (op en neer gaande beweging)
  • Door golfbeweging een binnenmeer (al dan niet kunstmatig aangelegd) laten vollopen, en dan aflaten door turbines heen
  • Een meer boven op een berg door middel van een valpijp een turbine laten aandrijven. (regenkracht?)
  • Door windmolens een bassin laten vollopen, om later weer te laten leeglopen door turbines heen.

Misschien kan je zelf nog wat bedenken, deze gegevens kun je natuurlijk helemaal uitwerken in woord en beeld. Ik denk dat er heel wat te vinden is op met deze zoekwoorden. Hieronder wat voorbeelden schematisch weergegeven. 


Zie hieronder elektriciteit winning door golfslag. Een kunstmatig meer wordt continu bijgevuld door de golven. Zo kan het ook, je begrijpt dat dit mega projecten zijn wat betreft kosten. Maar eenmaal gemaakt, heb je goedkope . In Zwitserland is deze dam te bezichtigen. Ook doen ze aan bungee jumping, niet voor mij dus! zie ook de website: [Daniel]Met de groeten aan B.Ros


Martin