5 januari 2021

Luchtdruk houdt water in glas?

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Luchtdruk houdt in glas?
Een bekend proefje om aan te tonen dat luchtdruk overal is, is een glas met water nemen, papier er op leggen, glas omdraaien en het papier blijft tegen het glas zitten. De verklaring die gegeven wordt is dan: de luchtdruk duwt ook van onder tegen het papier. Prachtig, maar waarom blijft het papier dan niet tegen het glas zitten als er geen water in het glas zit? 

Ja ja, maar dat was toch de proef? Doe hem nog maar eens over en probeer het volgende. Lees meer….

Je geeft het antwoord zelf al! Het is omdat in het water geen luchtbellen aanwezig zijn, dus geen lucht, geen tegendruk. 


Zodra je dat papiertje iets losmaakt aan de zijkant, komt er lucht bij, en wordt de druk aan beide zijden gelijk. Het gaat er dus om dat er geen lucht in het glas aanwezig is. Klein beetje mag wel hoor, maar niet te veel. Als er lucht in het glas zit, is de druk aan twee kanten gelijk. Probeer het nog maar eens, water kost niet veel. Leuker is een glas te nemen, een stuk plastic folie te nemen. Glas tot de rand gevuld, folie er op, omdraaien. En dan op tafel zetten, trek de folie voorzichtig onder het glas vandaan. Zo drink dit maar eens op Pa!! Je hebt toch wel plavuizen h?? Er zijn vast nog wel meer leuke dingen te bedenken, voer de show op een feestje op. En je bent de held (heldin) van de avond.


Veel succes!


Martin