2 januari 2021

zout ontleden

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ik zit met een vraag, op school werd verteld dat natrium (Na) een gevaarlijke stof is, dat ontploft bij . De leraar zij ook zat het in combinatie me chloor (Cl) gewoon keukenzout is, maar hij wou niet vertellen hoe je van keuken (natriumchloride) natrium en chloor kun . Ik wil er verder niets mee doen, maar ben er wel benieuwd naar, want op zag ik vage verhalen met zout in het water en dan elektrolyse er op uitvoeren, maar dan kijg je chloor en natriumhydroxide.


Het is mogelijk, maar levensgevaarlijk !!! Dat is ook de reden dat jouw leraar niks heeft verteld. Men gebruikt hiervoor gesmolten natriumhydroxide [NaOH] wat o.a. als gootsteenontstopper te koop is. Dit loog wordt vloeibaar bij 318 graden celsius.  Nu is gootsteenonstopper al redelijk gevaarlijk, maar bij deze temperatuur is het ca. 1000 maal reactiever. Een spatje op je huid verandert je huid direkt in zeep (een zeer slecht genezende wond). Dit is op zich niet zo erg. Erger wordt het als je het in je ogen krijgt, want dan ben je permanent blind. Het is verstandig om vooraf even te oefenen om in deze toestand 112 te bellen of het nummer voor te programmeren.


Als je bovenstaande blindelings kunt, gaan we dan nu aan het werk.     Lees verder…….


 

We gaan het loog dus smelten. Nu is natriumhydroxide dus redelijk reactief en van een glazen of aluminium bakje blijft niks over. Je hebt dus een speciaal Pyrex type kolf nodig. is niet geschikt omdat we inderdaad m.b.v. electrolyse (gelijkstroom !!!) de Natrium maken, en metaal geleid de . Voor de electroden gebruik je grafiet uit b.v. een potlood of een oude batterij. En voor de gelijkstroom heb je een variabele spanningsbron (treintrafo) nodig, of je moet de stroom beperken met b.v. een serieweerstand (b.v. een lamp o.i.d.).


Je hebt dus nu het loog gesmolten en de elektroden erin geplaatst. Aan de negatieve electrode onstaat nu het (zilverachtige) natrium wat naar het oppervlak stijgt en direkt ontbrand. Als je niet teveel amperes door de oplossing stuurt, kan dit weinig kwaad. Je hebt dus maar kort plezier van het natrium op deze manier. Boven de oplossing moet je dus een inert gas hebben (stikstof, argon etc.) zodat het ontstane Natrium niet met de in de lucht kan reageren.  Aan de positieve elektrode onstaat zuurstof, en dit mag dus niet bij het inerte gas komen.


Het pure Natrium reageert met water onder de vorming van (het explosieve) waterstof. Er staan je dus heel wat verrassingen te wachten, en je bent zo een oog of hand kwijt (of erger).


 DUS: Don’t try this at home… maar in een zuurkast met speciale beschremende kleding en bril etc.


Ik heb me voorgenomen om eeuwig te leven, tot nu toe gaat dat goed.  ***arjen***