25 januari 2021

hoe lang een cocon?

Pattern photo created by Waewkidja - www.freepik.com

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Mij dochtertje had een rups in een aquariumbak en heeft daar goed voor gezorgd. Sinds een week heeft hij een prachtige cocon gemaakt in een hoekje van de bak.
De grote vraag is nu: hoe lang duurt het voordat daar een vlinder uitkomt? Komt er uberhaubt wel een vlinder uit? Ook willen we graag weten hoe en of een rups overwintert.
Hoop dat op deze niet al te hoogdravende vraag toch een antwoord komt, we zijn erg benieuwd! Bij voorbaat dank!
Mho en Eva Baarsma.

Beste Mho en Eva,  

” E e n ”  rups is wel een beetje erg vage omschrijving om te zoeken in een database met meer dan 1000 soorten. Als het in september en oktober kouder wordt, gaan de vlinders in winterrust. Sommige soorten doen dat als vlinder, andere als pop, rups of eitje. Van rups-cocon naar vlinder kan in twee weken, maar in Nederland gaan ze normaal gesproken in een winterslaap (hibernate) in dit stadium om vervolgens in de warmte van de lente weer tot leven te komen. Dit om de simpele reden dat er ’s winters geen voeding is, en omdat een vlinder koudbloedig is. Als je de cocon in je huiskamer bewaard, zal hij wat in de war raken en waarschijnlijk eerder uitkomen. Op de onderstaande site staat echter veeeeel meer info & links over (mot)vlinders, libelles, , cocons etc.

http://www.vlinderstichting.nl/      ***arjen***