31 december 2020

Aantal omwentelingen van de zon

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Goededag! Ik ben Lien en ben 14 jaar…
Ik heb een klein vraagje… “Hoe snel draait de rond haar?” Ik ben namelijk geintresseerd in de ruimtevaart. Dank bij voorbaat


Hallo Lien,


Altijd leuk die zon. Hierbij wat zonneweetjes. De zon heeft een diameter van ongeveer 1.392.000 kilometer en daarmee is de zon veel groter dan de (12.740 km); Lees meer…..

in de zon past qua volume ongeveer een miljoen keer de aarde. De van de zon is: 1,99 ? 10^30 kg, dat is 333 221 maal de aardmassa en 99,86% van alle massa in ons zonnestelsel. De zwaartekracht aan het oppervlak is 274 m/s2 (bijna 28 maal zo groot als op het aardoppervlak).
De zon is weer klein in vergelijking met andere sterren (zonnen dus) die in diameter 1000 keer zo groot als de zon kunnen zijn.
De (lucht)druk op de zon is ongeveer 100 miljard keer zo groot als hier op aarde. 
De zon is ook nog niet zo oud als de andere sterren, de zon is ‘maar’ ongeveer 4.600.000.000 jaar oud. De aarde draait om zijn as en om de zon. De zon beweegt zelf ook, met een rotatiesnelheid van 230 km/s duurt het ongeveer 29 dagen om om haar as te draaien. Verder draait de zon om de kern van de melkweg in 200 miljoen jaar. De energieflux van de Zon bedraagt 3,83 ? 10^26 Watt. Slechts het tweemiljardste deel hiervan wordt door de Aarde opgevangen.    Voor nog meer info — de ZOEK optie bovenin dit scherm:
o.a. werking van de Zon

Een zonnige dag verder,  ***arjen***