26 januari 2021
Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Wij moeten voor het vak aardrijkskunde een heleboel opdrachten oplossen, tot nu toe lukt dit best aardig, alleen vind ik nergens hoeveel exoplaneten men tot nu toe al gevonden heeft, kan iemand mij daar soms bij helpen???

thanks, greets Lieke


Hallo Lieke, exoplaneten of ook wel extrasolaire planeten genoemd, is een algemene verzamelnaam voor planeten die zich rond een andere ster bewegen dan de . Nadat Zwitserse astronomen in 1995 de eerste exoplaneet rond een zonachtige ster ontdekten zijn er wereldwijd teams met astronomen die actief naar exoplaneten zoeken.


Lees verder……

Andere zonnestelsels ?
De gedachte dat er buiten ons zonnestelsels andere stelsels zijn zoals de onze is niet een gedachte van de laatste decenia. Al ruim 2000 jaar geleden dacht men al na over andere zonnestelsels als de onze. Gezien de grootte van ‘ons’ heelal in combinatie met kansrekening is het dan ook niet vreemd om op de gedachte te komen dat er andere zonnestelsels bestaan dan de onze. Met behulp van krachtige telescopen als de Hubble Ruimtetelescoop schat men op dit moment het aantal sterrenstelsels dat kan worden waargenomen op ruim 50 miljard die op hun beurt honderdmiljarden (exo)planeten kunnen bevatten.

We kunnen dus met behulp van statistiek een schatting geven van het gemiddeld aantal zonnestelsels in het heelal. Hiermee is echter nog niet bewezen dat ze ook bestaan. Met name in de laatste jaren heeft men de aanwezigheid van andere zonnestelsels aangetoond met behulp van astronomische waarnemingen. Dit is te danken aan recente ontwikkelingen in waarneemmethoden. Een leuke site met veel info en links over exoplaneten staat hieronder:


http://www.astro-encyclopedie.net/ea_showarticle.php?ida=58


http://mediatheek.thinkquest.nl/~lla084/sitemap.html


***arjen***