1 januari 2021
Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ergens heb ik gelezen dat puimstaan een steensoort is die kan drijven. Wat ik er van weet is dat het vulkanisch gesteente is maar ik zou er eigenlijk wel wat meer van willen weten.
Ik zou graag willen weten hoe het komt dat het drijft, wat voor steen het is en onder wat voor omstandigheden je dit soort steen krijgt uit een vulkaan.


Je bedoeld PUIMSTEEN, oftewel Pumice in het engels, en inderdaad drijft dat….heel eventjes. Lees meer>>> 

Puimsteen is een soort vulkanische rots, geproduceerd, wanneer lava met een heel hoge inhoud van en gassen zijn uitgeknepen (of weggeslingerd uit) een vulkaan. Wanner het gas ontsnapt uit de lava, wordt het schuimend. Wanneer deze lava, afkoelt, is het resultaat een heel licht rots , dat met minuscule bellen van gas gevuld wordt. Puimsteen is de enige rots dat drijft op water, hoewel het uiteindelijk volloopt met water en zinkt. Het is gewoonlijk licht-gekleurd, aanduidend dat het een vulkanische rots is, die een hoog siliciumdioxide-gehalte heeft  en en laag ijzer en magnesium-gehalte heeft. Indien de lava vlug ver hardt, is de resulterende rots vulkanisch glas. Puimsteen en obsidiaan zijn samen dikwijls gevonden. 
 
In de handel wordt de term puimsteen gebruikt voor de grotere brokken steen  wordt, terwijl pumicite voor  fijne graankorrels of as wordt gebruikt. Pozzolan is een fijn gekorreld puimsteen-achtig materiaal (zowel natuurlijk als kunstmatig), waarmee met kalk gecombineerd een glad cement te is. Deze drie gelijksoortige materialen zullen misschien gezamenlijk gevonden worden, maar zij hebben verschillende kenmerken en verschillende gebruiksdoelen.


Bronnen:


http://www.huiswerk.scholieren.com/werkstukken/print.php3?id=48


http://users.telenet.be/geowisvlio/Aardrijkskunde/lithologie.htm