24 januari 2021

meten tussen aarde en fase en tussen aarde en nul

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

mijn vader is bij mijn opa en oma bezig om de badkamer te verbouwen. zij wilden graag vloerverwarming maar nu staat er in de instalatiebeschrijving van de vloerverwarming: meet tussen de en fase en tussen aarde en nul, dat moet nul zijn, nou weten wij niet hoe we dat moeten doen dus kan iemand precies uitleggen hoewij dat kunnen doen?

bedankt!


Beste Bartie, heeft zijn leuke en gevaarlijke kanten. Het zelf aansluiten kan, maar speciaal in natte ruimtes gelden aanvullende normen krachtens de NEN 3140. Voor het meten van de isolatie weestand gebruikt de installateur een z.g. megger en dat is niet iets wat de standaard doehetzelver in zijn kist heeft. Een gewone universeelmeter is hiervoor dus niet geschikt !!!  Na deze waarschuwing, wil je natuurlijk weten hoe het dan wel moet en wat het veschil is tussen een megger en een universeelmeter.                            


 Lees verder…..


Hierboven is schematisch een verwarmingselement getekend. In wekelijkheid is het een lange (weerstands)draad met daaromheen een gevlochten aardmantel. Tussen de verwarmingsdraad en de aardmantel mag geen verbinding zijn. Als je de weestand meet tussen fase en aarde moet deze dus oneindig zijn (en zeker niet 0 ohm, want dat zou betekenen dat je een kortsluiting naar aarde hebt !!).  Hetzelfde geldt voor de nul draad en aarde. Tussen de fase en de nul meet je dus wel een weerstand (ongeveer 50 ohm bij een element van 450 Watt).


Zoals genoemd gebruik je voor het meten van de isolatieweerstand een megger. Het verschil met een gewone universeelmeter is dat een megger ook de isolatieweestand meet, maar hij doet dat met een spanning van ca. 500 Volt, terwijl een universeelmeter dit doet met 1,5 tot 9 Volt, afhankelijk van de uitvoering. Een megger meet dus alle isolatiefouten en eventuele doorslagspanningen. De aarde draad zelf mag niet onderbroken zijn, ook dat kun je meten. Mocht je niet zeker zijn, aarzel dan niet om een vakman in te schakelen. Deze kan tevens de toestand van de aardelektrode controleren/meten. Aangezien alles in een badkamer geaard is, kan het van aansluit fouten dodelijk zijn.


====================================================================


Hieronder nog wat installatie eisen voor badkamers:


en elektriciteit gaan niet samen. Daarom worden aan elektra in vochtige ruimtes zoals de badkamer extra eisen gesteld. Vooral als de elektrische installatie in je huis niet voorzien is van een aardlekschakelaar. LET OP: Het kan zijn dat je wel een aardlekschakelaar hebt, maar dat de badkamer hier niet op is aangesloten !! Deze beschrijving gaat met name over de eisen aan vochtige ruimtes.
1. Geen aardlekschakelaar
Als het huis niet beveiligd is met een aardlekschakelaar, dan gelden voor de badkamer de volgende eisen:
-Alle waterleidingen en metalen delen van de vloer (Lewis platen), badkuip, douche en CV moeten afzonderlijk geaard zijn (blanke aardedraad).
-In de badkamer mag zich geen stopcontact bevinden, behalve een speciaal beveiligd ?scheerstopcontact?, op minimaal 60cm afstand (hemelsbreed) van een kraan.
-Gewone schakelaars en dimmers moeten zich buiten de badkamer bevinden.
-Een hoog-geplaatste trekschakelaar (voor wasmachine) is toegestaan, mits deze op 2.5m hoogte zit en minimaal 60cm verwijderd is van badkuip, douche of wastafel.
-Alle lampen moeten waterdicht, geaard of dubbel ge?soleerd zijn.
-Zwakstroom (12, 24 Volt) halogeen spotjes zijn toegestaan, mits de transformator zich buiten de badkamer bevindt.
-220V apparaten (f?hn, elektrische kachel, radio of tv, enz.) mogen niet in de badkamer worden gebruikt.


2. Wel een aardlekschakelaar
Is je elektrische installatie beveiligd met een aardlekschakelaar, dan gelden voor de badkamer de volgende zones:
-Zone 1 = de ruimte direct boven badkuip, douche of wastafel (tot 225cm hoog)
-Zone 2 = de ruimte met een straal van 60cm of minder rondom badkuip, douche of wasbak (tot 225cm hoog)
-Zone 3 = de ruimte op meer dan 60cm afstand van badkuip, douche of wasbakIn zone 1 mag zich geen enkele elektrische installatie bevinden. In zone 2 alleen apparaten op laagspanning (12 of 24 Volt). In zone 3 mag normale spanning (220 Volt) aangelegd zijn.


Verder gelden de volgende regels:
-Alle waterleidingen en metalen delen van de vloer (Lewis platen), badkuip, douche en CV radiatoren moeten afzonderlijk beveiligd met een (blanke) aardedraad.
-Halogeen spotjes in zone 2 zijn toegestaan, mits de transformator zich in zone 3 bevindt (of buiten de badkamer).
-Stopcontacten, schakelaars of dimmers in zone 3 moeten voorzien zijn van randaarde.
-Alle lampen moeten waterdicht, geaard of dubbel ge?soleerd zijn.
-Andere 220V apparaten mogen alleen in de badkamer worden gebruikt in zone 3.


***arjen***