30 december 2020

Is zwaartekracht ook zes maal minder onder water?

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

op de maan is zwaartekracht zes maal zo klein, aangezien de zwaartekracht onder ook minder is ben ik benieuwd hoeveel minder?
Groetjes Sven, 11 jaar


Antw.: Je zou het misschien wel denken, maar…(lees meer….)

Op de maan weegt alles inderdaad zo’n 6 keer minder, dit komt omdat de maan ook zo’n 6 keer kleiner is dan de . Hier op aarde zou dus ongeacht of je nu boven of onder water bent alles even zwaar moeten zijn.


Hier heeft een zekere meneer Archimedes ook al eens over nagedacht. Hij ontdekte dat je inderdaad minder woog in of onder water. Uiteindelijk kwam hij met de conclusie dat als iets geheel of gedeeltelijk onder water lag dat dat een opwaartse kracht ondervond (dus in principe minder woog) die gelijk was aan de totale hoeveelheid verplaatste water.


Laten we dit eens met een voorbeeldje toelichten: Als jij in bad gaat zitten, dan zie je dat het water stijgt. Deze hoeveelheid water is precies het volume van wat er van jouw lichaam onder water is. Stel je voor dat dat in dit geval 20 liter zou zijn, dan zou je dus 20 kilo minder wegen op een weegschaal. Ga je nu nog dieper in het water totdat alleen jouw hoofd boven water is, dan wordt er nog meer water verplaatst. Je weegt nu misschien nog maar 5 kilo.


Je kunt zelfs berekenen als een voorwerp drijft of zinkt. Neem een bakje van 10x10x10 centimeter. Dit is precies 1 liter. Zou hier water in zitten dan weegt dat ongeveer 1 kilo. Heb je nu een blokje hout van 10x10x10 centimeter zou dat misschien (dit is natuurlijk afhankelijk van de houtsoort die je hebt) 700 gram wegen. Deze drijft dus omdat dat lichter is dan water. Een steen van 10x10x10 centimeter zinkt, want die is bijvoorbeeld 2 kilo. Diezelfde steen zou onder water dus 1 kilo wegen.


Als jij dus onder water bent weeg je net zoveel minder dan de hoeveelheid water die verplaatst is (Dat is het volume van jouw lichaam) Stel je voor dat jij 40 kilo bent op de weegschaal thuis. En het volume van jouw lichaam is 39 liter, dan zou je onder water dus maar 1 kilo wegen. De zwaartekracht blijft gelijk, maar door de opwaartse kracht van het water weeg je minder.


Arjen heeft nog een leuke aanvulling op dit verhaal. Kijk eens op:


 Wat drijft beter, warm of koud water?


Probeer het zelf ook eens met dit programma op :


http://www.mhhe.com/physsci/physical/giambattista/fluids/fluids.html


Nog wat meer over Archimedes:


http://www.sv-archimedes.nl/archimedes.html