2 januari 2021

veranderd het kookpunt van water door omstandigheden?

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Iemand vertelde dat niet onder alle omstandigheden kookt als het 100 graden is?

Als water zich op grote hoogte bevindt, zou het water, door bijvoorbeeld de ijle lucht, misschien 110 graden ofzo moeten zijn voor het gaat koken.

klopt dat?


Beste fietsvrouw, dat klopt niet. Wat wel klopt is dat het water bij een afwijkende druk een ander kookpunt heeft. In de bergen is de druk lager dus kookt het water eerder b.v. al bij 85 graden (ca. 3 km). Het vervelende is dat je aardappels (en groenten) bijna niet meer gaar worden omdat de lange koolhydraadketens niet meer in kortere zetmeelketens en suikers worden omgezet. Verhoog je de druk daarintegen, zoals bij een snelkookpan, dan kookt het water bij een hogere temperatuur, en gaat het kookproces juist sneller.


***arjen***