de barometer en het weer

Polly Translate

hoi ik ben marjolein en ik ben 13 jaar.
ik heb twee vragen voor jullie hier komen ze. vraag 1: Waarom staat er op baqrometers ‘mooi weer’ bij een hoge luchtdruk, en ‘stormachtig’ bij een lage luchtdruk? vraag 2: Hoe betrouwbaar is de barometer als weervoorspeller?Deze vraag is al beantwoord door Martin : hoge en lage druk 


Een barometer moet je leren aflezen. Snelle dalingen geven meestal aan dat er op komst is. De isobaren of lijnen die een gelijke luchtdruk hebben liggen dan meestal dicht bij elkaar en verschuiven snel. Voor de rest is een barometer niet zo betrouwbaar, want je weet niet waar de depressie precies ligt b.v. Vroeger werden al deze ()gegevens per telefoon en Morse (schepen) doorgegeven aan de Bilt die er dan een kaart van kon tekenen, met isobaren, depressie’s en fronten. De voorspeller kon dan door jarenlange ervaring aangeven wat het weer zou gaan worden. Tegenwoordig gebruikt met computers en radars en satelieten etc., om het te bekijken. Hoe meer gegevens hoe betrouwbaarder de voorspelling. En zelfs dan kan het nog mis gaan zo nu en dan.


***arjen***