Polly Translate

watertoren
Als ik een watertorentje heb van 10 m. hoogte met 1 kuub water (komt daar nog boven op), en ik verbind een gewone tuinslang aan de onderzijde van het watervat, hoeveel meter is dan mijn actieradius om, zij het met een lage druk, nog wat bevloeiingswerk te doen (3 l./min. is nog voldoende).
Alvast bedankt!

Volgens de formule druk = hoogte x x zwaartekracht  zal de druk ten hoogste 1,1 Bar bedragen. Maar lees meer……….

!

Ja als je de ruimte hebt kun je het zo doen, de druk is niet gek hoog, En je zult best wat kunnen sproeien hiermee, maar verwacht geen wonderen. Ook de sproeier kun je natuurlijk aanpassen aan de druk zodat je de maximale oppervlak kan bereiken. Ik heb daar al eens een stuk over geschreven, zie ook: “watervoorraad tank”  Het blijft echter met 1 bar een pp straaltje. de normale waterleiding druk bedraagt 3 tot max 4 bar. Kijk een pompje maakt ook al makkelijk 4 bar, maar je zit vaak met de voorziening. En niet te vergeten de kosten uiteraard. Je zou dus in plaats van een pomp ook een irrigatie kunnen met porreuze slang. Deze lig je plat tussen de gewassen in, en het stroomt dan ook op de juiste plekken. Er bestaan allerlei firma’s die zulke systemen kunnen leveren. Maar je kan natuurlijk ook zelf gaan experimenteren, tot dat je op het juiste resultaat komt. Beste kun je werken met polyethyleen slang. Deze behoud zijn vorm ook op warme dagen, en is niet duur, ruim verkrijgbaar bij de loodgieter. Misschien liggen er nog oude afgedankte stukken die te kort zijn voor hem, maar nog uitstekend dienst kunnen doen voor jou doel. Als je nu de spullen verzameld kun je deze zomer alles in elkaar zetten, en houden we verse sla en tomaten.


Veel tuin plezier!


Martin