5 januari 2021

Magnetisme

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ik moet voor school vragen voor natuuronderwijs. Nou is mijn vraag. Welke vijf voorwerpen zijn in en om het huis toegepast met magnetisme?

Heel erg bedankt,   RenateHallo Renate, je staat er nooit zo bij stil, maar er zijn heel wat “voorwerpen” waarbij magnetisme een rol speelt. Zodra er geisoleerd koperdraad om ijzer zit gewikkeld (spoel) is er al sprake van magnetisme. Het begint al als ik bij jou aanbel: de trafo van de deurbel die de spanning verlaagd van 220 Volt naar ca. 8 volt, werkt m.b.v. magnetisme. Een transformator heeft 2 spoelen, die om een gesloten (week)ijzeren ring zitten. De ene spoel (220 spoel) maakt daardoor een magneetveld en de andere poel maakt van dit magneetveld een lagere spanning. De bel zelf werkt ook met magnetisme, als je tenminste geen electronische versie hebt. Bij halogeen- /of TL verlichting gebruik je ook vaak trafo’s. Verder werken alle electromotoren (koelkast, vaatwasser, wasmachine , stofzuiger, c.v. pompje e.d.) volgens het magnetisme principe. Op deze site is genoeg over de werking van electromotoren te vinden.


suc6, ***arjen***