31 december 2020

Verdamping in Afrika

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Verdamping in Afrika

Ten behoeve van de watervoorziening in een ge?soleerd dorp (Turkana) in Kenia heeft onze vrijwilligersorganisatie een groot reservoir gegraven om het vee in de droge periode van drinkwater te voorzien. 

Ja het is lekker warm daar, dat kun je wel zeggen. Gelukkig een lage luchtvochtigheid, dus dat is nog enigszins vol te houden. Lees verder voor de rest van het verhaal, en natuurlijk het antwoord. 

Lees meer voor het antwoord……………

Er is nog geld beschikbaar om het reservoir (a 2500m2) eventueel van een afdekkende laag plastic te voorzien om de verdamping tegen te gaan. Overdag stijgt de temperatuur namelijk naar 40 graden, er is een gemiddelde windsnelheid van 6m/s en de rel luchtvochtigheid ligt rond de 40%. Is de verdamping te berekenen van een open oppervlak? Hoeveel zou dit zijn, zodat we uit kunnen rekenen of de investering opweegt tegen de te kosten?


.Zie de berekening hieronder, kijk er niet te lang naar. Maar scroll naar beneden voor meer.Bron: www.lenntech.com


Om een lang verhaal kort te maken, met alle ingevoerde gegevens:   5,302 mm per dag dat natuurlijk x 2500  = 13255 Liter ! Dat is een aardige slok water. Ik heb 12 uur zonneschijn aangehouden, dit zal dus iets minder zijn effectief gerekend. Dus het lijkt mij zeker de moeite waard. Plus natuurlijk het vuil en stof wat buiten gehouden wordt. Ik weet natuurlijk het budget niet, maar een laag plastik is niet zo duur. Wil je het zelf nog eens narekenen, klik dan hier: berekening verdamping


Dat is een stuk eenvoudiger dan alles met de hand hierboven beschreven te berekenen.


Kunnen wat foto’s krijgen? Dan plaats ik deze erbij.


Martin