26 januari 2021

Dark energy

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ik ben een eindwerk aan het en ga het ook hebben over dark energy. Wie kan me helpen met goede sites voor informatie ed?


Natuurlijks is Google je vriend ook hier, zoek bovenaan de site. Ook hebben wij hier al eens over geschreven. Samenvattend:


 


Donkere materie noemt men materie die men niet kan zien. Dit in tegenstelling tot sterren en sommige planeten die wij wel kunnen zien. Men neemt aan dat het heelal uit zo’n 90 procent donkere materie bestaat. Maar zoals sommige mensen denken bestaat donkere materie niet uit andere planeten in andere sterrenstelsels, want mocht dit zo zijn dan zouden deze sterrenstelsels veel helderder moeten schijnen door de reflectie van sterrenlicht op deze planeten. Dit is dus niet het geval. Eerder kan men bij donkere materie denken aan neutrino’s. Dit zeer veel voorkomende deeltje zendt geen straling uit, of gaat een wisselwerking aan met andere materie. Dus dit deeltje is zeer moeilijk op te sporen. Ook is er dankzij deze donkere materie nog een stille hoop om het heelal (incl. alle materie) door invloed van hun zwaartekracht samen te laten komen op 1 punt (dus eigenlijk een langzame soort omgekeerde big bang). Hierdoor zou het heelal telkens weer uitdijen en samentrekken, met als gevolg elke zoveel miljard jaar een nieuwe big bang en een nieuw heelal. Deze theorie zou misschien mogelijk kunnen worden dankzij deze donkere materie. Hoewel de meeste wetenschappers dit ontkennen. Nu hebben nieuwe onderzoeken weer uitgewezen dat een neutrino niet zwaarder kan zijn dan zo’n 2,2 eV, dat blijkt dus niet genoeg. Volgens deze onderzoeken zou donkere materie bestaan uit zwaardere “koude” materie die langzaam beweegt. Neutrino’s noemt men “hete” materie. Dus je ziet wel weer dat de wetenschap er nog niet geheel uit is. Maar de tijd zal het leren. Met de komst van nieuwe ruimtetelescopen en meetapparatuur zal men steeds een stapje dichterbij komen.
Lees meer…


De laatste onderzoeken geven aan dat ons 13,7 miljard jaar oude heelal uit 4% gewone materie, 23% donkere materie en 73% donkere bestaat. Deze donkere enegie werkt als een soort anti-zwaartekracht. Dit houdt dus in dat ons heelal eeuwig zal blijven uitdijen. Donkere energie is een naam voor een onbekende energievorm die gelijkmatig over het hele heelal verdeeld is. Dit betekent dat het tegelijk met het begin van ons heelal ontstaan is. Net zoals de achtergrondstraling in ons heelal. Nu ben ik van mening dat er geen verschil is tussen materie en energie. Maar deze nieuwe vorm van energie moest toch een naam hebben. Dus werd er gekozen voor : “donkere energie”.
Ook hier zal nog heel wat mee gemoeid zijn voordat men er uit is wat deze donkere energie nou exact is.