5 januari 2021

Tsunami verschijnselen

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Tsunami verschijnselen
Ik heb een aantal vragen over de Tsunami.
-Waarom trekt het zich terug voordat de tsunami ‘eraan komt’
-Word de golflengte groter of kleiner als de golf richting ondieper water (kust) gaat?
bvd, Tim

Oke, de “Tsunami” in de herhaling. Ik weet dat het moeilijk is voor te stellen. Dus hier nog een keer het totale plaatje. Lees meer…………..

Ja het is moeilijk voor te stellen, het lijkt wel of het water een soort aanloop neemt. Voordat deze het land op komt. Maar misschien wel een beetje waar. Je kunt eerst hier onder kijken wat er gebeurd. Zo veel als je wilt. Je snapt dat de verhoudingen niet helemaal kloppen, maar voor het voorbeeld maakt dat niet uit. Het gaat om de werking niet? Kijk over een paar honderd kilometer, in dit geval 150 Km zakt de bodem van de zee naar beneden. Het is of als iemand de “stop” uit het bad trekt. Net als al het water wil wegstromen, gaat hij er in. En komt het water dat van alle kanten is toegestroomd in botsing met elkaar. Het kan dan geen kant meer op dan omhoog, want de bodem is weer gestopt te zakken. Maar ja, die bult van water moet ook weer weg. En zal zicht weer naar de zwaartekracht van de naar beneden bewegen. Deze bult van water zakt een beetje verder door dan de normale water pijl. En vormt zo weer een kuil, niet zo’n diep, maar wel een beetje. Dit proces herhaald zich verschillende malen, totdat de zee weer mooi tot rust gekomen is. Hierna rollen de verschillende rimpels uit elkaar in alle richtingen. Dan moet de golf aan de kust nog aankomen. Vandaar ook ??n, twee of meerdere golven. Het is niet meer dan de rimpels die ontstaan zijn. Als de verzakking in fase gebeurd, zul je meer rimpels dus golven krijgen. Wel minder hoog dan. Gooi maar eens een steen in het water, en kijk goed wat er gebeurd. Of ga van de zomer in het water staan, leg je handen naast elkaar op het water. Duw ze plotseling naar beneden met al je kracht. En zie, daar heb je mini tsunami!


De golflengte wil graag zo blijven als hij is. Daar zit dan ook de kracht! Door de oplopende  kust, maar golflengte die in stand probeert te blijven (wat niet gaat lukken) wordt de golf als het ware samen geperst en wordt heel snel groter, zoals in het vorige artikel te zien was. (vond je wel mooi toch?) Het gaat dan vooral de lengte van de rimpel (golf) Een golf van 5 meter hoog, maar 3 meter breed had maar een fractie van de schade veroorzaakt dan nu het geval was. Vandaar ook dat op zee de boten het amper hadden gemerkt, golfje van twee meter is niets voor een boot. Ik heb ze zelf wel hoger gehad.


Nou, Tim en met jou waarschijnlijk meer mensen. Ik hoop dit aan je vragen beantwoord. Ik moest toch weer een nieuw filmpje .


Martin.Zie ook het vorige artikel: TSUNAMI