2 januari 2021

Kan een kind verantwoord met stroom spelen?

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Kan een kind verantwoord met spelen?

Ik werk op een basisschool in het speciaal onderwijs. In mijn klas zit een kind met een obsessie voor techniek en elektriciteit. Hij is daar voor zijn leeftijd – 11 jaar – bepaald wizzkidterig in. Ondanks zijn dislectie heeft hij het opladen van een accu uit het stopcontact e.d. toch maar uitgevonden. Al mag hij dit niet in de klas, de leerkracht met wie ik werk staat hem wel toe om eigen maaksels op het lichtnet aan te sluiten en hem in de klas aan zijn projecten te laten werken. Ik heb mijn bezwaar daartegen kenbaar gemaakt aan de leerkracht. Mijn voorstel was om het kind alleen met transformatoren en accuutjes te laten werken wanneer dit om zwakstroom gaat, en dit wordt nu grotendeels toegepast. We willen hem zijn bijzondere hobby namelijk niet volledig ontnemen aangezien hij daar op meerder manieren van kan profiteren. Maar over accu’s en elektriciteit in z’n algemeenheid weten ik en de leerkracht maar weinig. Ik voel me er nog steeds niet gelukkig mee gemeten de mogelijke risico’s. Heeft iemand een suggestie voor een voldoende veilige manier? 1000xdank!

Tsja, alles heeft natuurlijk een risico in zich. Met het knippen van papier kun ja natuurlijk ook een snee oplopen. Maar ik denk het mee valt. Lees meer……….
(het gebeuren hiernaast is misschien wat overdreven)


Verantwoord spelen, ja het klinkt als een beetje zwanger… Maar moet toch wel kunnen denk ik. Denk het belangrijk is dat je de je de 230 Volt zijde aan de ouderen overlaat. Maar goed zit er en normale stekker aan, dan moet dat geen kwaad kunnen. Het best kan je eigenlijk een transformator gebruiken die beveiligd is tegen kortsluiting. Als er nog iemand een oude trein baan transformator heeft, deze zijn over het algemeen beveiligd tegen kortsluiting. Dat scheelt al . Spanning tot 24 Volt is ok?, daar kun je het meeste mee doen. Qua spanning spanning kan het absoluut geen kwaad lijkt me, en zoals je zelf al zegt, zou het toch zonde zijn als je dit moet verbieden. Kijk als je het extreem gaat bekijken kun je met een dun draadje dat kortsluiting veroorzaakt best een aardige temperatuur opwekken, daar kun je best je vingers aan branden. Maar ja dan kijk je volgende keer wel beter uit. Je vingers zullen er niet direct afvallen. Om in plaats van een transformator een accu te gebruiken is ook niet altijd even handig. 


Een accu kan vaak gevaarlijker zijn dan een transformator. Deze kan namelijk in korte tijd een flinke stroom opwekken, en is daarmee eigenlijk gevaarlijker dan een transformator. Sluit bijvoorbeeld nooit een accu kort, deze kan zelfs exploderen! Stromen van 800 Amp?re zijn geen uitzondering.


Ik kan misschien wat hulp bieden. Toevallig heb in een testvoeding staan die allerlei spanningen kan leveren. Ik heb geen idee waar de school staat, maar ik heb je E mail adres en zal je contacten. Deze voeding kan dan op school blijven, en bruikbaar voor meerdere wizz kids daar op school. Ik heb nog wel wat meer dingen die dan misschien leuk zijn voor het van schakelingen.


Martin