5 januari 2021

archimedes

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Om een kilo goud te laten drijven, hoeveel lege plastic flessen van 1 liter moet ik dan aan dat brok goud binden?
Bij voorbaat mijn hartelijke dank.


Een lege plastic fles van 1 liter zal voldoende drijfvermogen hebben voor  1 kilo goud. lees verder

Het van een lege 1-literfles van kunststof is gering. De maximale inhoud, en dus het maximale volume, is iets meer dan een liter. Als je deze fles (leeg, en afgesloten) in onderduwt zal de opwaartse kracht gelijk zijn aan het gewicht van de door deze literfles verplaatste hoeveelheid water. De fles zal iets meer dan 1 liter water verplaatsen, dus de opwaartse kracht is iets meer dan een kilo. Het goud (of een ander ) met een gewicht van een kilo zal dus drijven. Maar om het goud echt droog te houden zul je aan 1 fles net niet genoeg hebben. Je kunt dit zelf gemakkelijk uitproberen: neem de keukenweegschaal, en vul met behulp daarvan een plastic zakje met zand, of steentjes, of water, of wat dan ook, tot een totaal gewicht van 1 kilo. Plak dit zakje met tape aan een lege plastic literfles, en leg het geheel in de badkuip (of zo).