25 januari 2021

oneindigheid universum

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Gegroet,

Wij zijn Nina (15), Loes(14) en Renee(14). Wij vragen ons af hoe het zit met het grens met het universum en het niks, of dat er geen grens is. Elke theorie is een goede theorie, behalve als je beweert dat het universum uit bananen bestaat.
Als je ook nog enigszins geloofwaardige theorie?n hebt over wat er was voor de Big Bang, dan graag ook even melden. Alvast bedankt!!

Hoogachtend,
Nationale Wetenschapsclub “de Betweter”

Betweter, mmmmm en dan weet je het, of……. toch niet helemaal? En bananen? De banaan valt niet ver van de boom?  


(Klik op het plaatje voor de animatie) Lees meer………

 


Zal alvast ??n ding verklappen, het grootste gedeelte van de ruimte is leeg……………


Er zijn op deze pagina al heel wat onderwerpen geweest die betrekking hebben op dit onderwerp. Ook op de forums kun je aardig heftige dingen lezen. In het veld zoeken boven de pagina, tik heelal in, en zie wat er allemaal komt. 


Laat ik eens beginnen met de grens van het heelal. Deze is nog niet vastgesteld, de vraag blijft dan ook is er wel een eind. En ja het volgende doemt dan al echt snel op. Wat is er achter dit einde? Stenen muurtje? massief staal? elektronen scherm, of is de ruimte gekromd. En kom je als je als maar doorreist bij het begin uit. Zoals je bijvoorbeeld op de alsmaar rechtdoor blijft lopen, kom je op dezelfde plek weer uit. Zijn er dan meerdere ruimtes? En gelden daar dan dezelfde natuurregels. Of bestaat er een negatieve ruimte, die alleen maar kan bestaan als onze ruimte blijft bestaan? Komt er ooit een einde aan onze ruimte, en wanneer dan? En is er al eens een einde geweest? Hoeveel eindes en beginnen zijn er dan al geweest? Hoelang is er dan al een komen en gaan van heelal’s? Heeft iemand of iets het bedacht?


Ja het is toch niet te geloven als je er over nadenkt! Betweter ja ja, je ziet dat er nog al wat vragen zijn die eigenlijk nog niemand weet. Maar de wetenschap heeft wel een idee hoe het zou kunnen zijn, en gegaan zijn. Denk nu niet, van tjonge daar moet je toch ontzettend knap voor zijn, nee het is vooral het filosoferen (nadenken over allerlei invalshoeken) hoe het zou kunnen zijn. Kijk er zijn een aantal dingen bekend, wetenschappelijk vastgesteld. Dus daar kan je mee beginnen. 


We weten bijvoorbeeld dat de eenvoudigste stof, waterstof is. Dit is dan ook waar onze voor het grootste deel uit bestaat. De aarde bestaat uit een zeer grote vari?teit van stoffen. We weten ook dat de aardse stoffen ooit ontstaan zijn in het binnenste van een zon, ofwel ster. (onze zon is ??n van de vele sterren aan de hemel) Onze lichamen zijn opgebouwd uit stoffen van deze aarde. Dus onze lichamen hebben ooit deel uitgemaakt van een ster. Denk daar maar eens over na, ons lichaam bestaat uit sterrenstof!! 


Enkele dingen weten we dus wel. We weten in ieder geval dat deze ruimte (heelal) ??n maal ontstaan is. We weten dat alle sterren stelsels van elkaar af bewegen. Maar er zijn er ook die dwars door elkaar heen ? We weten dat er zeer jonge sterren zijn, en er zijn hele oude. Dus het proces van nieuwe en oude sterren is nog steeds aan de gang. Zodra je van de zon af beweegt zeg maar richting pluto, wordt het zeer koud. Tegen de 273 graden Celsius onder nul. We weten ook dat er sterren zijn die zo groot waren dat deze uiteindelijk in elkaar gekrompen zijn tot bolletjes van een paar honderd meter. Deze zijn zo compact, en hebben zo’n grootte zwaartekracht dat zelfs licht niet kan ontsnappen. Dan zul je afvragen hoe je ze dan kan zien, en weten dat ze bestaan? E?n van van de voorbeelden is dat er ergens in de ruimte een zwart gat is naast een andere ster. Deze ster wordt langzaam opgegeten door het zwarte gat. Materie wordt hier naar toe gezogen, dit geeft een schouwspel van licht en gamma straling. Dit is dus zeker. 


Ik denk dat we hier op door moeten gaan. Laten we nu dit proces eens gaan versnellen in onze hersenen. Stel dat: De jaren gaan voorbij, de vele zeer vele jaren gaan voorbij. En er ontstaan steeds meer zwarte gaten die materie aantrekken. Als alle ander sterren en planeten zijn opgeslokt door de zwarte gaten, is er niets meer over. O nee, we hebben de zwarte gaten nog! Deze zullen elkaar ook gaan aantrekken en elkaar verzwelgen onder zeer veel geweld. Hoeveel zwarte gaten gaan er in ??n gat? 10, 20 10.000 ?? denk wel veel. Door al die zware materie wordt het mega zwarte gat nog verder in elkaar gedrukt, protonen, neutronen, elektronen, quarks, top spin of niet. Alles wordt nu heel compact. Er begint instabiliteit te ontstaan, en alles stort ineen tot ??n superkern die zeer klein wordt, misschien zou je hem wel in je hand kunnen houden? Dit kan niet zonder gevolgen blijven!! Temperatuur van vele miljarden graden, en de superkern spat onder onvoorspelbaar geweld uiteen. Big bang? materie wordt miljarden kilometers de ruimte in geslingerd. Grote gaswolken vullen de ruimte. 


Gas moleculen beginnen elkaar aan te trekken, en vormen gasbolletjes. Ook deze gaan elkaar weer aantrekken, en vormen grotere gasbollen. Onder de zwaartekracht wordt de gasbol steeds compacter, en de temperatuur stijgt. 1000 graden, 100.000 graden>> 2 miljoen graden plots ontsteekt er een prachtig licht! Een ster is geboren. Overal in de ruimte beginnen er sterren te stralen. De eerste sterren zijn opgebrand, en slingeren materie de ruimte in. De gloeiende materie vormt allerlei  bollen, en er ontstaat een nieuw stelsel van planeten en een zon (ster). E?n van die planeten bevat ontzettend veel , dat vloeibaar blijft door de juiste afstand tot de zon. Hij heeft een opvallende blauwe kleur, dat wordt veroorzaakt door het gehalte aan in de atmosfeer in combinatie met reflectie van het zonlicht dat terug kaatst van de vele zee?n die het bevat. Het kan niet anders, of er moet leven zijn op deze planeet. Ook wel bekend als “aarde”.Kijk HIER voor de animatie.


Martin