2 januari 2021

welke spanning hoort bij zwakstroom

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

welke spanning hoort bij zwakstroom?

Ook zwakstroom kan onder bepaalde omstandigheden nog gevaarlijk zijn.


Lees meer………

Over het algemeen worden spanningen onder de 24 Volt als zwakstroom aangemerkt. Deze kan je veilig aanraken met de blote huid. Door de lage spanning en de gemiddelde weerstand van de menselijke huid kan de stroom door je lichaam niet hoog genoeg oplopen om schade aan te brengen. Maar let op, zou je met een los draadje per ongeluk door je huid heen steken, voelt dit plotseling h??l anders aan. In bepaalde ongunstige omstandigheden zou dit wel kwaad kunnen. 


Het is dan wel “zwakke” stroom, net als een accu. Maar als je kortsluiting veroorzaakt, kan je lelijke brandwonden oplopen. Er was eens iemand die problemen met starten van zijn wagen had. Aangezien deze nogal haast had, controleerde hij of de aansluitingen van zijn startmotor nog wel vast zaten. Daarmee kwam hij met zijn gouden ring tussen de + van de accu en de – van de startmotor terecht. Hij had nog nooit zo’n stralende ring gehad, je begrijpt dat zijn ring rood gloeiend werd. Dit komt neer op zo’n 800 graden!! Vind dan maar eens snel een beetje . Het is verder nog goed afgelopen, maar het heeft weken geduurd eer alles genezen was. En heeft nu voor altijd een ring in de vorm van het brand litteken. 


Als je de term “laagspanning” tegen komt, denk dan niet dat dit zo’n beetje hetzelfde is. Dit betekend namelijk spanningen tot 1000 Volt bij wisselspanning, en 1500 Volt gelijkspanning. Dit moet je dus zeker niet aanraken, is in veel gevallen dodelijk! De term “hoogspanning” is dus alle spanning hier boven.


Tot 50 Volt wisselspanning zou dan nog veilig zijn, en 120 Volt gelijkspanning rimpelvrij. Maar bedenk bij welke omstandigheden. Meest veilige toestand: droge handen, droog weer, staan op ge?soleerde schoenen of , gezond zijn. Meest onveilige: nat zijn, regen, natte schoenen, nat gras slechte gezondheid.


Onder hoogspanning verstaan we spanningen boven de 1000 Volt wisselspanning en 1500 Volt gelijkspanning, hier onder heet het laagspanning, onder de 24 Volt is het zwakstroom.Vanaf de centrales komt altijd hoogspanning, uit de generatoren vandaar wordt zelfs de spanning nog omhoog gebracht naar 150.000 Volt. Dit gebeurt via een transformator, in principe hetzelfde apparaat dat de spanning van  230 Volt van het lichtnet geschikt maakt voor je walkman. Maar dan een beetje groter natuurlijk. Je zult jezelf afvragen waarom zo?n hoge spanning? Dit is puur gedaan om de verliezen te beperken. Als je een verlengsnoer van 100 Km zou nemen met 230 Volt blijft er niet veel meer over aan het eind. Vandaar het hoofdnet dus 150.000 Volt. Dus we gaan eerst omhoog en dan weer omlaag, de transformatoren hebben natuurlijk ook verlies. Gemiddeld zo?n 5 % maar ondanks dit houden we toch meer over aan het eind van de lijn. Het hoofdnet wordt over het algemeen bovengronds aangelegd. Maar als het niet anders kan ook ondergronds, het draait hier ook om het kostenplaatje. Waar de kabels boven de grond hangen komt veel straling vrij in de vorm van magnetische straling. Aangenomen wordt dat deze straling niet goed is voor ons lichaam. Sinds kort is ook gevonden dat deze kabels luchtdeeltjes ioniseren. Als deze worden ingeademd kan dit ook nadelig inwerken op ons lichaam. Als u de keuze hebt, ga dan niet onder hoogspanning?s draden wonen. Het is nog steeds in volle gang.  Zie ook: www.wholisme.nl