4 januari 2021

Auto vs Konijn, konijn vs Auto, deuk even groot?

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ik heb een vreemde vraag en ik kom er zelf niet uit. Ik heb al een tijd met een vriend van mij een discussie en we worden het maar niet eens. Het gaat om het volgende:
(Stel!)


is er voor de beide partijen dezelfde schade in de volgende twee situaties?


1) Een knalt met 80 km/uur (frontaal) tegen een stilstaand konijn


2) Een konijn knalt met 80 km/uur tegen de voorkant van een stilstaande auto


Volgens die vriend van mij maakt het geen verschil. Al snapt hij meer van natuurkunde dan ik, ben ik te eigenwijs om het van hem aan te nemen. ik denk namelijk dat er wel degelijk verschil in zit… In de beide situaties is de konijn dood. Maar ik denk dat de auto in situatie twee een grotere deuk heeft dan in situatie ??n. en ik denk ook dat in situatie ??n na de botsing bijna geen spoor van het konijn overblijft, en in situatie twee wel. Dit baseer ik op mijn logica, op mijn gevoel. Ook denk ik dat de auto in situatie twee bijna niet van zijn plaats komt, en in situatie ??n hij nog een heel stuk verder komt….


Ik kan me voorstellen dat jullie dit een vreemde vraag en situatie vinden, maar het houd ons nu al bijna een jaar bezig. Ik vond via Google jullie site, en dacht: ik gok het er op. Kunnen jullie mij helpen? Groeten, Jannemieke Caspers


Bedankt voor je leuk vraag. Helaas voor jou heeft je vriend gelijk !   Lees meer….

 

Het zit hem namelijk in de natuurkundige formule (die natuurlijk uit de praktijk komt)  F=M x A

KRACHT= x VERSNELLING

 

 

De versnelling kan ook negatief zijn, dus afremmen. Vraag je dus de volgende vraag af:

1-Hoeveel zal het konijn afremmen als hij met 80km/h tegen de auto loopt ? (80 naar 0 dus, en de auto 0 naar -1)

2-Hoeveel zal de auto afremmen als hij met 80 over het konijntje rost ? (80 naar 79 denk ik, en konijn 0 naar -79)

 

ik denk dat met enige fantasie (ja helaas het wordt bloederig) je wel weet wat er gebeurd.

 

De kracht die door de auto opgenomen moet worden is in beide gevallen gelijk (in 1. gaat de auto met 1 km/h achteruit rollen. En in 2. gaat de auto 1 km/h minder hard (is dus eigenlijk ook -1 dus).

 

F=MxA  de massa van de auto is gelijk, de negatieve vertraging ook, dus de kracht die vrijkomt op de kreukelzone ook.

De zelfde deuk dus in beide gevallen + 2 dode konijntjes.

 

 

Zie ook van collega Arjen: Botsing tegen auto of muur, wat is harder?