5 januari 2021

Hoe sluit ik een kookplaat aan

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ik heb een een poosje terug een kookplaat aageschaft. Nu wil ik deze aansluiten. het betreft een kookplaat met een stekker met 5 pennetjes. Ik heb al van vele kanten vele verschillende dingen gehoort over het aansluiten, maar ik wil t zeker weten. Er moet dan een groep bij in de meterkast neem ik aan? kan iemand mij een beetje simpel uitleggen hoe ik dat kan gaan aanpakken.

Alvast bedankt.


Goedemorgen, nu wil ik niet vervelend doen. Maar er zijn al heel wat vragen beantwoord op deze site. Tik helemaal boven op de pagina eens in het zoekveld “perilex” in. Of kookplaat, je zult versteld staan. En in het kort, lees meer…………. 

Het probleem waar de meeste tegenaan lopen is het feit dat bijna niemand eerst eens thuis in de meterkast kijkt wat heb ik nu eigenlijk. En dan bedoel ik wat voor elektrische installatie? Normaal zal dit een enkele fase en nul installatie zijn. In het meest gustige geval misschien twee fasen en een nul. In een nog beter geval drie fase en een nul. Dit laatste is het beste voor elke kookplaat. Je kunt dan elke gewenste aansluiting . In jou geval de vijf “pennetjes”. Wat zit daar aan vast? als je de steker open maakt, zie je een: groen/gele draad, een blauwe, en drie zwarte of bruine draden. Groen/geel is de draad (zeer belangrijk!) blauw is de nul, de andere draden zijn de fase. Tussen de fase wordt 400 Volt gemeten (drie maal) tusen ??n fase en nul 230 Volt. Het ligt er nu maar net aan hoe de verdeling binnen in de kookplaat is gemaakt. Zijn bijvoorbeeld alle fase gebruikt met de nul als gemeenschappelijke draad. Dan is het voltage van platen 230 Volt. En is er nog wat te verhapstukken met een enkele fase installatie. Maar worden er fase gebruikt op de kookplaten, dan zul je toch echt een drie fase installatie moeten hebben. Maar nogmaals tik boven aan de pagina eens de woorden is, en laat zoeken. Veel plezier.


Martin