29 maart 2024

Scheidingsmateriaal voor permanente magneten

Hans Veeken, Ik zoek reeds lang naar het bestaan van een materiaal dat het magnetisch veld van een permanente magneet tegenhoudt.

Mumetaal ? Is mij geadviseerd. Werkt dat ?Hoe kom ik daar aan ?
Ik zoek stukken van 20 x 20 cm, max. 1 cm dik. Dit moet dienen als scheidingswand tussen twee permanente magneten.Bestaat zo’n stof ? Is er een alternatief ?


Enkel MuMetaal wordt hier voor gebruikt, en het is leverbaar dmv een oude tv te slopen, of de leverancier in Nederland te raadplegen. Lees meer…

Mumetaal kan permanente magnetische velden schijden, een legering van ijzer en nikkel die een zeer hoge permeabiliteit heeft. Hierdoor heeft het metaal een zeer hoge magnetische weerstand en kan worden gebruikt om onderdelen af te schermen tegen externe magnetische velden. Vroeger bracht men rond de beeldbuis in een oscilloscoop een mantel van mumetaal aan, zodat de afbuiging van het apparaat niet be?nvloed kon worden door externe magnetische velden. Ook de gevoelige microfooningangen van goede mengtafels worden afgeschermd tegen de magnetische velden van bijvoorbeeld de voedingstrafo door een mumetalen plaat.


Het bedrijf Phynicx is in nederland de enige bekende leverancier van het metaal.


Wellicht dat je in iedergeval minder nodig hebt dan 1 cm dik, het lijkt me geen goedkoop spul.


Waar ga je het voor gebruiken bijvoorbeeld ?


http://www.phynicx.com/