3 januari 2021

Bifilaire wikkeling

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Vandaag in de opleiding brandweer, werd er beweerd dat een verlengdraad, opgerold op een haspel, door inductie en de daarbij opgewekte warmte, een brand kan veroorzaken. Nu… ik ben het daarmee niet eens, omdat een verlengdraad, al of niet opgerold, volgens mij een bifilaire wikkeling is, en dus nooit voor inductiewarmte kan zorgen. Warmte ontwikkeling door stroomdoorgang kan wel, maar dat is een ander verhaal.Beste gast, de opleiders hebben natuurlijk altijd gelijk. Een kabelhaspel die niet afgerold is kan wel een temperatuur bereiken van 800 graden !!  Dit geldt ook voor een stofzuiger. Je hebt gelijk dat door de fase en nuldraad dezelfde tegengestelde loopt. Er onstaan dus 2 spoelen met een tegengesteld veld. Deze heffen elkaar inderdaad op. De warmteontwikkeling die onstaat is dus geen gevolg van inductie, maar uitsluitend van de kabelweerstand. Omdat de kabel opgerold is kan hij zijn warmte niet kwijt, en wordt hij dus steeds heter.

***arjen***


opm.: Tjibbe heeft dus gelijk dat inductie hier niets mee te heeft. In het oorspronkelijke verhaal stond dat dit wel zo was.