1 januari 2021

Nuttig vermogen

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Hoeveel watt nuttig vermogen heeft een mens?
Beste Elskepelske, dat hangt af van het individu en de conditie. Een atleet kan langdurig ongeveer 300 Watt (kortstondig maximaal 370 Watt) leveren, terwijl dat bij de gemiddelde mens al ophoud bij 150 Watt. Ons menselijk lichaam is dus technisch gezien een slecht ontworpen machine, en heeft een rendement van gemiddeld ongeveer 20 %. Dat wil zeggen, van alle die we er in de vorm van calorieen (kJoule) in stoppen, kan maximaal 25 a 28% omgezet worden in zinvolle arbeid. De rest gaat uiteindelijk als warmte verloren.


Gemiddeld heeft een mens ongeveer 8000 kJ nodig om te funtioneren. Dit komt overeen met een vermogen van 90 Watt continue in rust toestand. Dit noemt men ook wel het basis metabolistisch vermogen.***arjen***