31 december 2020

hydrauliek debiet

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Zou iemand mij wat kunnen uitleggen over het debiet bij hydraulische pompen?

MVG Sven.Antw.: Op bovenstaande tekening is een tandwielpomp te zien. Dit is een van de meest gebruikte hydrauliekpompen. (Lees meer……..)


 

Het debiet van een pomp wordt aangegeven in cc per omwenteling. Nemen we het voorbeeld van een pomp van 2 cc per omwenteling, dan betekent dit dat de pomp per omwenteling een volume van 2 cc verpompt. Zou de motor die de hydrauliekpomp aandrijft in ons voorbeeld 1400 toeren per minuut draaien, dan kom je dus uit op : 1400 * 2 = 2800 cc per minuut. (=2,8 liter per minuut).


Je ziet dus een verband tussen het toerental en de pompopbrengst. Dit is te zien in onderstaand tabelletje. Het debiet van een pomp is afhankelijk van het motorvermogen dat de pomp aandrijft. Een hydraulisch systeem werkt met drukken die bij de eerder genoemde tandwielpomp oplopen tot ca. 250 bar. Zou je nu met een motor van 2 kW die 2000 toeren draait een werkdruk van 180 bar willen handhaven, dan is het grootste pompdebiet wat je kunt kiezen zo’n 3 cc. Kom je hierboven dan zal de motor het niet kunnen “trekken”. Wat je dan kunt doen, is het toerental verlagen of een kleinere pomp kiezen of een zwaardere motor natuurlijk.Meer leuke hydrauliek-links op:


 http://home.planet.nl/~brink494/


http://nl.wikipedia.org/wiki/Hydrauliek


http://hydrauliek.pagina.nl/