2 januari 2021

Nu echt zonne energie toepassen

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ik heb een tijd geleden een artikel gelezen over een mogelijk zeer bruikbare toepassing van zonne . Het principe was het genereren van stoom met behulp van zonnespiegels om vervolgens met generatoren electriciteit op te wekken.
De theorie was dat de halve sahara aan spiegels voldoende was om de gehele wereled van energie te voorzien.

Mijn vraag is: Is dit werkelijk een interessante technologie ?
Wat zijn de huidige problemen om dit grootscheeps toe te passen ?

ArjenAntw.: Inderdaad is het een interessant artikel. Laten we eerst eens kijken hoe het systeem werkt. (Lees meer…..)

De parabolische spiegels concentreren de zonnestraling op de buizen. De olie in de buizen wordt verhit tot 400oC, waarna de hete olie naar de stoomketel gepompt wordt. In de stoomketel  wordt omgezet in stoom onder hoge druk. De stoom drijft een turbine aan. De turbine drijft een generator aan, die electriciteit produceert.Dit idee kun je natuurlijk in verschillende vormen . De mensheid staat voor de noodzaak om de wereldeconomie te hervormen in een richting die minder vervuilend is en zuiniger omgaat met de eindige natuurlijke hulpbronnen. Zoals alle economische activiteiten zullen de handelingen daar plaatsvinden waar de opbrengsten het hoogst en de kosten het laagst zijn.


Zie ook: https://natuurwetenschappen.nl/modules.php?name=News&file=article&sid=940


Het idee van deze zogenaamde CSP(=Concentrating Solar Power) stamt uit de jaren 80 van de vorige eeuw. In Californi? (Mojave-woestijn) staan 9 CSP-centrales met een totale capaciteit van 350 MW. Het is dus voor de hand liggend dat er genoeg zonnewarmte beschikbaar moet zijn wil dit CPS-verhaal rendabel zijn. Deze is te vinden in bijvoorbeeld de Sahara of een andere woestijn.Er was berekend dat een CSP-centrale die groot genoeg om de wereld te voorzien van energie, net zo groot moet zijn als het oppervlak van Frankrijk. Je ziet dus wel dat dit een hele investering gaat worden. Daarbij komt ook nog dat de productiekosten per kWh (Bij CSP tussen de 0,20 en 0,55 ? per kWh, afhankelijk van waar de centrale staat) nu nog fors hoger liggen dan bij een kolen- of gascentrale. (Zo’n 0,05 ? per kWh) De productiekosten per kWh van een CSP-centrale zou door forse investeringen binnen zo’n 15 jaar nagenoeg gelijk kunnen liggen als dat van gas- of kolencentrales.


Hierbij komt dan ook nog het transport van de elektriciteit vanaf de Sahara naar jouw huis. Het heeft dus letterlijk en figuurlijk nog een lange weg te gaan.


bronnen en meer info:


http://www.cspower.org/


http://www.energylan.sandia.gov/sunlab/index.html


http://www.eere.energy.gov/solar/