31 december 2020

Waarom brand blussen met water

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Waarom blussen we vuur met ?  Marja

Tsja, het is niet voor niets als water en vuur. Ze verdragen elkaar niet zo best. En feit is dat het vuur meestal niet wint van het water. Maar niet in alle gevallen wint het water. Lees meer……….

Laten we zeggen dat 95 % van de branden wel te blussen is met water. Hoe komt dat?


Water heeft een paar unieke eigenschappen die voor het blussen van een brand van belang zijn.


Water is een van de beste koel middelen, ze ontrekt warmte aan het dat brand. Maar laten we eerst eens een brand beschrijven voordat we hier verder op ingaan. Waarom brand iets, en wat is daar voor nodig.


Om brand te hebben is er nodig:


1    Brandstof


2    warmte


3   


Ook wel de driehoek van brand genoemd. Haal ??n van deze dingen weg, en de brand stopt. We zullen daar later een paar voorbeelden van geven. 

Om een lekker fikkie te krijgen zijn deze elementen nodig. Om iets aan te steken moet het zich kunnen mengen met zuurstof, en dit gebeurd meestal door gasvorming onder een bepaalde temperatuur. Als je bijvoorbeeld diesel olie wilt aansteken van 10 graden Celsius zal je dat niet lukken. Je lucifer zal uitdoven als je hem er in duwt. Als je eerst de diesel opwarmt tot 40 graden Celsius, zal de dampvorming beginnen, en kun je deze wel aansteken. Zo geldt dit voor vrijwel alle stoffen. Je zal dus in de meeste stoffen eerst warmte moeten toevoeren, voordat je deze kunt aansteken. Probeer maar eens met ??n lucifer een plank aan te steken. Het lukt niet omdat de die in de lucifer zit te klein is.

Maar even terug naar je vraag. We kunnen dus vuur hebben met de driehoek hierboven beschreven. Wat gebeurd er als je gaat blussen met water.


Water heeft een koelende eigenschap, warmte wordt ontrokken. Verder dekt het water deels de brandende delen af, dus de verhindering van zuurstof. Als het water verdampt door de hitte, en wordt stoom. Dan heeft dit ook de verdringing van zuurstof tot gevolg. Waardoor de brand zal doven. Zo zie je dat water een zeer goed blusmiddel is. Daarom is het ook nog steeds goed te gebruiken voor het blussen van bijvoorbeeld olie. De olie gaat wel drijven op het water, maar door het koelend effect, en dit in combinatie met schuim. Is dit uitstekend te blussen.


Wat dacht je van een frituur die in de brand staat, nee deze dus niet met water blussen. Waar dan wel mee? 


Haal gewoon de driehoek erbij. Wat kunnen we simpel weghalen, is er nog genoeg ruimte in de pan? Laat er een blok frituurvet in zakken. Het zal smelten en de warmte ontrekken aan het frituur dat brand. Het zal nog niet uit zijn, maar een deksel. En leg die over de pan, gebruik een ovenwand of theedoek. Leg de deksel er zodanig op dat die het eerst schuin op de rand komt. Zodat je geen vlammen in je gezicht krijgt. Doel van deze actie? Het wegnemen van de zuurstof, laat de deksel op de pan. Niet kijken of het al uit is, want door de oververhitte olie zal het direct weer gaan branden. Ga niet direct lopen slepen met die gloeiende pan. De handvaten zijn heet, en kunnen afbreken. Laat gewoon staan, en bel eventueel de brandweer om je verder te helpen. 


Verder is het ook niet aan te bevelen om een aluminium of magnesium brand te blussen met water. Deze verbranden onder enorm hoge temperaturen van boven de 2000 graden. Water zal ontleden in waterstof en zuurstof. Nou die knal wil je niet horen!! Vaak is dan laten uitbranden en onder controle houden nog de beste oplossing. Er wordt dan wel geblust met poeder, maar echt veel haalt dit meestal niet uit.


Wat je ook vaak ziet, is dat men met een bulldozer bijvoorbeeld half brandende materialen weghaalt zoals hooi uit een boeren schuur. Dit is een mooi voorbeeld van het weghalen van de brandstof.


Ben al weer veel verder gegaan met mijn verhaal, maar goed ik hoop dat je iets aan had.