31 december 2020

Potassium nitraat

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

hllo ik ben anton en ik zou graag weten waar ik potassium nitraat kan vinden. Iemand vertelde me reeds dat je het kon zuiveren uit karnemelk. is dit waar of zijn er ook nog andere dingen die potassium nitraat bevatten?
Antw.: Potassium is hetzelfde als Kalium en het Kalium-nitraat is bij ons bekend met het E-nummer: E252, en we noemen het Kali-salpeter. Naast dat het als natuurlijk mineraal voorkomt kan men het in bijna alle (blad)groentes vinden. De scheikundige formule is KNO3. En jawel, het wordt gebruikt als kunstmest maar het is tevens ook het hoofdbestanddeel van zwart buskruit. (Lees meer…..)

Aangezien ons gevraagd werd om over bommen e.d. geen nadere informatie meer over te geven, doen wij dit dus ook niet meer. Maar jij hebt er natuurlijk vredelievende bedoelingen mee, dus we gaan verder met jouw vraag.


Het wordt ook gebruikt om het verkleuren van vlees tegen te gaan. En je kunt het, zoals eerder genoemd, vinden in de meeste bladgroenten. Maar om dit nu via een ingewikkeld proces zelf uit de groenten of in jouw voorbeeld karnemelk te halen lijkt me nogal ingewikkeld.Wil je het toch helemaal zelf (en gratis) doen, dan is de makkelijkste manier om eens te gaan kijken bij een boerderij waar men nog stalmest heeft opgeslagen op een ondergrond en muren van steen. Dat zal tegenwoordig ook wel lastig zijn omdat het boerenbestand behoorlijk snel kleiner wordt. Mocht je toch zo’n boer vinden, vraag hem dan of jij dat witte poeder van de muren van de mestopslag mag afschrapen. Doe dit wel als het een paar dagen droog is geweest, want dit poeder lost namelijk op in (regen). Dit zal geen enkel probleem zijn en nadat je de handen hebt gewassen kun je het poeder thuis gaan herkristalliseren. Je bent nu in het bezit van KNO3.


Wil je het professioneel aanpakken, dan is de beste manier Ammoniak te oxideren. Let er wel op dat Ammoniak giftig en bijtend is. Dus: Draag beschermende kleding+zuurbril+beademing.


Het makkelijkste is natuurlijk om een zak kunstmest te kopen. Voor een paar euro ben je reeds eigenaar van 25kg KNO3


 Veel plezier en doe de groeten aan de boer.