3 januari 2021

twee accu’s parallel

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

twee accu’s parallel

ik heb een vraagje. kan ik twee accu’s met verschillende amperes parallel zetten en is het dan zo dat ik de amperes mag optellen. Bijv. de ene accu 100 amp. en de andere 150, heb ik dan bij parallelschakeling 250 amp. ?En heeft e.e.a. nog gevolgen voor het laden van de accu s? De ene is voor het starten van de motor en de andere is voor de boegschroef (boot). Ik heb een hoog amp. nodig om de diesel te starten.
U begrijpt het al, ik ben een volslagen leek.
Dank en groet,
Peter A


Ik begrijp het, je kan niet overal goed in zijn. Maar goed je hebt een leuke boot, en daar gaat het om. Lees meer………..

Kijk in geval van nood kan alles, maar om dit voor langere duur te doen, zou ik niet aanbevelen. Twee accu’s parallel zou ik niet alleen hetzelfde vermogen kiezen maar ook nog eens hetzelfde merk. Niet alle inwendige weerstanden zijn gelijk. En dan kun je op de lange duur toch verschillen krijgen die de accu levensduur niet ten goede komen. Om alle problemen voor te zijn dus beter twee nieuwe met voldoende vermogen. De accu’s zullen de graag willen vereffenen, en dit gaat met grote stromen gepaard. Niet fijn dus. Je zult denken, ach laagspanning wat kan me gebeuren? Nou heel veel. Kortgesloten accu’s kunnen een produceren van 1000 Ampere! Daar kan je jezelf aardig aan verbranden.


Wat wel mogelijk is om de accu’s appart te gebruiken, en op te laden. Dit kan je doen door gebruik te van diode’s. Je moet dan wel de boegschroef en motor appart aansluiten op de beide accu’s. Normaal heb je hier een diode brug voor. Als je twijfelt aan dit verhaal, ik bedoel is het niet helemaal duidelijk. Haal dan een deskundige erbij. Het is het niet waard om hier fouten mee te maken. Het voordeel om twee accu’s appart te gebruiken, is natuurlijk ook handig als je ??n lege accu hebt. Ja kan hebt dan alltijd nog een accu om te starten. Je kan in een noodgeval natuurlijk tijdelijk de accu’s paralel aansluiten, en starten, daarna de kabels verwijderen zoals je normaal een start hulp gebruikt.


Veel plezier, Martin