5 januari 2021

water onder druk verdampt eerder of vacuum?

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

onder druk verdampt eerder of vacuum?
mijn idee is om van zeewater water te deze vraag is al eerder geweest dat weet ik
maar mijn idee is anders: door druk of vacuum de verdamping sneller te laten gaan, ik heb een eenvoudig ontwerp om dit te realiseren (druk vergroten/druk verlagen)
ik heb in het stoom tabel gekeken en daarin krijg de indruk dat als je wil verdampen beter de druk kunt verhogen terwijl als je het wil laten koken beter de druk kunt verlagen.
wie helpt mij verder?
Lambert
23 jaar
Elburg

Je hebt in beide gevallen gelijk, maar lees meer……..
 

Laten even ervan uit gaan dat zeewater ook water is ­čÖé Maar ik begrijp dat je er drinkbaar water van wil maken, ofwel zoet water zonder . Het verdampen van zout water om zoet water te verkrijgen is een beproeft middel, en wordt al heel lang gedaan. Het kost echter nog al wat , en daarom zie je nu meestal de omgekeerde osmose techniek.


Je hebt gelijk als je zegt dat water onder druk snel kan verdampen. Maar dan moet het water wel verhit zijn. Als je namelijk water gaat koken, en je sluit de ketel af zal de druk op lopen. Door hierna de druk te verlagen, ofwel de ketel open maken zal al het water in een keer willen verdampen. Dit is levensgevaarlijk! Als je bedenkt dat 1 liter water zo’n 1600 liter stoom geeft. De temperatuur van het water zal dan ook hoger uitkomen dan de bekende 100 graden Celsius.


Dus kun je beter de druk continu verlagen, of wel vacuum trekken. Maar vergeet niet dat door dit vacuum trekken de water temperatuur ook omlaag gaat. Je zult het water op temperatuur moeten houden voor een goed proces. Dit kost natuurlijk ook energie. Maar dit kun je oplossen door een warmtewisselaar in te bouwen waardoor je zeewater door circuleert.


Het water dat je hier uit verkrijgt heeft niet echt een lekkere smaak, maar voor het wassen en dergelijke is het geen probleem. De tank die je gebruikt moet ook regelmatig doorstromen voor vers zeewater, dus dit zou je kunnen combineren met het water op temperatuur te houden. Het water wat je nu hebt verkregen moet ook zuiver blijven als je het voor langere tijd laat staan. Dus zul je moeten kijken naar iets van chloor toevoegingen.


We zijn natuurlijk wel benieuwd wat je ontwerp was, misschien kun je de tekening scannen en aan ons opsturen.


Ik hoop dat je hier iets aan hebt,


Martin