29 maart 2024





alutite

wil graag meer weten over ALUTITE
aluminium solderen op hobbyniveau

Dat is mogelijk, het werkt echt zoals het hier op de site staat. Tenminste als je het daar hebt gelezen.

Lees meer…………..

 

Alutech C.V. tel/fax: 053 5723961 GSM:0621677411


Ik heb het zelf gebruikt, en is voor de hobby ook goed te gebruiken.

Het product heet: Alutite
Het werkt op bijna dezelfde manier als normaal solderen.
Het enige verschil is dat er geen vloeimiddel wordt gebruikt. Aluminium krijgt na het bewerken altijd een oxide laag, deze verschijnt vrijwel direct.
Deze laag zorgt ervoor dat het onder normale omstandigheden niet te solderen is.Echter wel met Alutite, maar dan op de volgende manier;
Het smeltpunt van dit speciale soldeer is 380 graden Celsius, van aluminium rond de 640 graden. Zodat er geen gevaar bestaat dat de aluminium smelt.
De soldeer wordt opgebracht met een propaan brander, eerst de soldeer aanbrengen. Dan met de kraspen die mee verwarmd is door het soldeer steken en in het aluminium krassen. Het is niet nodig veel te krassen, de soldeer schiet als het ware onder de oxidelaag door. Dit effect is duidelijk te zien tijdens het solderen. De soldeer gedraagt zich eerst als kwik, en gaat vervolgens hol staan. Het werkstuk kan dan afgekoeld worden.
Het kan op dezelfde manier worden toegepast in gaten, denk aan een
“tap end” waar het schroefdraad van beschadigd is.
Verbonden delen kunnen zonder risico tot 250 graden Celsius verhit worden. Ruimte tussen de te verbinden delen is niet nodig. De oxide laag vergaat in de gesmolten Alutite. Acetyleen dient niet gebruikt te worden.


Voor de kraspen kan je een oude schroevendraaier gebruiken die je scherp slijpt. Het best niet te dikke schroevendraaier, want deze neemt veel warmte weg. Ook dunne plaatjes zijn goed te solderen. Zorg wel dat je werkstuk goed vast staat. De eventueel afgelopen soldeer niet weg gooien, deze kan opnieuw worden gebruikt. Hierna kan er van alles mee worden gedaan. Boren schuren, vijlen en verven.

Wat feiten:
De treksterkte is 78 N/mm
Verwerking’s temperatuur 380 gr
Uitzetting 4-9 % afhankelijk van de koeling.
Meerdere warmte bronnen geschikt, oven, hete lucht, inductie, propaan, butaan.
Verbind aluminium, aluminium legeringen, gegoten aluminium legeringen.
Alutite kan hergebruikt worden.
Alutite is vrij van cadmium / lood.
Kan dus gebruikt worden voor drinkwater en levensmiddelen.

Martin