16 april 2024

Vragen over de relativiteits theorie

Hallo,
Op de volgende link vond ik een zeer duidelijke uitleg van de relativiteits theorie:
http://natuurwetenschappen.nl artikel

dit vond ik een duidelijke uitleg die voor mij (14 jaar) best te begrijpen was.
Dit was mijn eerste kennismaking met deze theorie, maar een aantal dingen snap ik niet;

Mijn eerste vraag:
In deel 1 (tijd en lengte) wordt gezegd dat als een lichtstraal op en neer gaat tussen 2 spiegels en die spiegels bewegen, dat de lichtstraal dan meebeweegt.
Klopt dit wel? (lichtpostulaat)
Zou de lichtstraal dan niet schuin in moeten vallen (hoek van inval/weerkaatsing) en dan zou deze theorie niet meer kloppen…

Mijn 2e vraag:
Eveneens in het eerste deel staat dat een waarnemer die in een trein staat en die twee lichtimpulsen verstuurt naar beide einden van de trein, dat ze dan tegelijk aankomen (voor de waarnemer).
Dit klopt volgens mij zolang de trein stilstaat. Want zodra de trein beweegt, bewegen de lichtstralen los van de beweging van de trein (lichtpostulaat) en zou de waarnemer die meereist hetzelfde waarnemen als de waarnemer op het station: de lichtstraal naar de achterkant is eerder aan het eind.

Ik weet het niet zeker en ik zou graag een antwoord terug willen.
Bij voorbaat dank,
Nathan Mol (14 jaar, 3-Gymnasium)

Antw.: ( Lees meer………..)

De eerste vraag die je hebt is niet zo lastig. Stel je eerst voor dat jezelf in de trein zit. Het licht beweegt zich onder een rechte hoek tussen de beide spiegels. Dit is dus de kortste afstand die het licht aflegt. Stel dat jij nu op het station staat, en je ziet de spiegels in dit geval bewegen: dan zie jij dat het licht een veel langere afstand aflegt. Omdat de trein beweegt. Voor jou lijkt het nu dat de lichtstraal schuin invalt. Elke waarnemer heeft gelijk, maar ze meten wel een verschillend waarde.

De tweede vraag: Ook wanneer de trein beweegt, zal het licht gelijktijdig op de beide einden van de trein zijn. Dit is gebleken uit het beroemde experiment van Michelson en Morley.

http://natuurwetenschappen.nl/modules.php?name=News&file=article&sid=303

http://natuurwetenschappen.nl/modules.php?name=News&file=article&sid=452

Behalve natuurlijk als de waarnemer in dit geval op het station staat en de trein voorbij ziet rijden.

Ik hoop dat het zo wat duidelijker is.