31 december 2020

wat is het nut van een trafo met gelijke input en output

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Bij een nieuwe pc kreeg ik ook een trafo met zowel als input als output 230V, 50Hz, 5A.
Met mijn lekenbrein denk ik dan dat ik te heb met een erg kort, erg duur verlengsnoer.

Wat is het nut van deze trafo?

Groet,
Gerrit

Een zogenaamde scheidingstrafo. Ik weet niet of je veel met elektriciteit aan het prutsen bent (dat zou het kado kunnen verklaren) want daarvoor is een scheidingstrafo bedoeld.


                  Lees veder……………………..


De secundaire wikkelingen van een wijktrafo, waar jij, en alle huishoudens, de van krijgen, staan in ster geschakeld. En dit sterpunt is geaard !!! Dit houd in dat als je per ongeluk een fase beet pakt je een [dodelijke] schok krijgt, omdat er dan een stroom via terugloopt naar de trafo. Een 3 fasen wijktrafo is dus voor te stellen als 3 gewone trafo’s. Op de primaire wikkeling staat hoogspanning (in de praktijk middenspanning genoemd) die meestal 10 tot 30 kVolt bedraagd. De secundaire wikkelingen staan altijd in ster geschakeld, dus van de 3 spoelen, wordt een zijde aan elkaar geknoopt en dit sterpunt is de 0 – fase en tevens aarde. Aarde en 0-draad zijn dus in principe hetzelfde (alhoewel niet toegestaan !! wordt daarom, ook door erkende installatiebedrijven, soms de nul draad als aarde gebruikt bij het aarden van douchevloeren e.d.). De overige draden zijn de 3 fasedraden. Tussen de fase draden onderling staat een spanning van 380 – 400 Volt en tussen de fasedraden en aarde of  0 – draad (N op de tekening) staat een spanning van 220 – 230 Volt


 


   


Het maakt voor de stroom dus niet uit of hij via de 0 -draad of via jouw lichaam en aarde terug gaat naar de trafo.


Gebruik je een scheidingstrafo, dan is er geen verbinding met de aarde. De secundaire kant kun je dus gewoon beetpakken, zonder dat je een schok krijgt. Immers er kan via de aarde geen stroom gaan lopen. Uiteraard moet je niet beide draden tegelijk beetpakken, want dan is de stoomkring gesloten.  Hetzelfde geld ook voor een huisinstallatie met aardlekschakelaar. Als je op een goed geisoleerde (b.v. houten en laminaat vloer) staat en kinderen stoppen in beide gaatjes van het stopcontact (of wandcontactdoos) geleidende voorwerpen, dan zal er via de aarde geen stroom gaan lopen en de aardlekschakelaar reageert niet. De 220 Volt gaat dan gewoon door het lichaam van fase naar 0-draad, net zo als bij een normale verbruiker.


Een scheidingstrafo maakt het werken met elektriciteit dus wat veiliger. Vooral in werkplaatsen waar 220 V apparatuur open gemaakt worden voor controle en reparatie worden dergelijke trafo’s gebruikt.


***arjen***