17 juni 2024

zonneenergie hulp gevraagd

Ik kocht enkele maanden geleden een renault trafic. Deze heb ik ingericht om te gaan surfen.
In het campercenter Turnhout (Belgie) verkocht men me een compressorkoelkast. Deze zou op zonneenergie kunnen werken.
Ik kocht dus een 45watt paneel en installeerde alles. (45watt paneel naar solsum stecca en vandaar naar een 12 volt batterij 70ah, koelkast waeco mdc 50 rechtstreeks aangesloten op deze batterij)
Dit werkte niet dus ik ging terug. De eerste keer gaven ze me een andere solsum stecca 8.0c (alternator???), de tweede keer een zwaardere batterij. (12 volt maar nu 90ah)
Het werkte nog altijd niet.
Ik ging nog maar eens terug. Toen keken ze alles eens na en ontdekte de man dat de koelkast meer verbruikt dan de fabrikant beweert. Dit is ook zo. Op de site van waeco kan je lezen dat deze koelkast maar 45 watt verbruikt. Maar als je kijkt op de sticker in de koelkast, staat er 70 watt. Deze koelkast kon dus niet bollen met 1 paneel van 45 watt. Ze gaven me in het campercenter gratis nog een paneel extra, nog eentje van 45 watt.
Ik heb dit ook aangesloten (parallel met het eerste) maar nog werkt het niet!!!
Mijn koelkast valt uit zodra het donker wordt!
Ik ben ten einde raad! Zou deze koelkast nog te zwaar zijn voor deze panelen of moet ik mss een batterij met nog meer ah???
Kunnen jullie mij mss helpen?
Vriendelijke groeten
Jeroen

Tsja, die mooie zonne panelen zijn snel verkocht, maar dan. Een loffelijk streven om zo de koelkast te laten werken. Lees verder…………….
 

Jammer dat de voorlichting niet altijd even goed is. Er zijn een paar oneerlijke dingen in dit geval. Het begint natuurlijk al met de koelkast. De fabrikant geeft de schone waarde aan, en niet de totale afname. In dit geval dus 70 Watt. Dat ze een extra paneel gratis geven is natuurlijk wel mooi. Maar nog niet genoeg dus.


Zonnepanelen leveren energie, maar wat de fabrikant opgeeft is het vermogen dat optimaal is. Dus volle zon, loodrecht op het paneel. Kijk als het bewolkt is neemt het vermogen behoorlijk af, en blijft er misschien maar 10 % over. En aangezien het in Nederland niet echt altijd zonneschijn is…………. En s’ nachts is er helemaal geen zon.


Stel dat we uit gaan van volle zon, een dag lang.        12 uur. maal 2X45 Watt = 1080 Watt  dit zou dan worden opgeslagen in de accu’s. Niet alles, want ook de apparatuur om te laden en de accu’s hebben energie verlies. Maar voor deze keer laten we dit buiten beschouwing. De dag bestaat uit 24 uur  X 70 watt = 1680 Watt van de koelkast. Het ligt er natuurlijk ook aan hoe warm het buiten is, hoe vaak de koelcompressor loopt.


Opbrengst van de zonnecellen = 1080 Watt
gebruik van de koelkast = 1680 Watt

Hier zit dus al een flink verschil in. Dit gaat de accu snacht’s niet redden. De opslag capaciteit voor dit vermogen te leveren is ook minimaal. Als je kijkt wat de cellen leveren  P=IXU  dus 1080 gedeeld door 12 = 90 Ampere. Dan zou je de accu steeds weer helemaal leeg trekken. Wat ook niet bevordelijk is voor de accu’s.  Om zeker te kunnen zijn van stroom levering, en dan moet de zon echt schijnen. Minimaal 4 panelen en drie accu’s.


Maar ik denk niet dat dit de bedoeling is, je bent toch geen rijdende zonne centrale? Ik zou maar kijken of ik een deal kan maken met de leverancier. Kijk eens of je een gaskoelkast kwijt kunt. Er zijn speciale sets te koop voor het inbouwen hiervan. Je hebt ook combinatie koelkasten, deze zijn 12 volt, en kunnen op gas. Dan zou je overdag met sterke zon 12 Volt kunnen gebruiken, en snacht’s overgaan op gas. Is dit geen idee?


Ook bestaan er koel elementen die je in de diepvries voor koelt, deze blijven dan een dag lang koel. Je hebt dan al een aanvang. Je kunt de accu thuis onder lading zetten, dan begin je al met een volle accu, en leveren de cellen overdag aan de koelkast. Snacht’s worden dan de accu gebruikt.


Ik hoop dat je het verhaal begrijpt, en er iets aan hebt.


Martin