1 januari 2021

Kern van aarde draait sneller

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Kern van de draait sneller dan het oppervlak van de aarde. Dat wil zeggen de metalen ijzer / nikkel kern. Maar het duurt wel een poosje. Lees meer…..

Binnenste aarde draait sneller dan rest planeet


Uitgegeven: 26 augustus 2005 13:02
Laatst gewijzigd: 26 augustus 2005 13:04

NEW YORK – De kern van de aarde draait sneller om zijn as dan de rest van de planeet. Het verschil is zo klein dat de vaste kern, een gigantische bal van ijzer en nikkel, elke 900 jaar een extra rotatie maakt, aldus Amerikaanse geologen.

De wetenschappers komen tot deze conclusie nadat ze hadden gemeten hoe lang het duurt voordat golven van identieke aardbevingen in de Zuid-Atlantische Oceaan terechtkomen bij een meetstation in Alaska. Het bleek dat de golven van de tweede aardbeving er korter over deden dan de eerste.
“);

Het verschil tussen een beving uit 1993 en 2003 was bijvoorbeeld eentiende van een seconde. Dit kan er volgens Xiaodong Song van de Columbia Universiteit in New York alleen op wijzen dat de binnenste kern sneller draait dan de rest van de aarde.


De aardse kern bestaat uit een vast gedeelte met een diameter van circa 2.400 kilometer (ongeveer zo groot als de maan) en een vloeibare buitenkern die ongeveer 7.000 kilometer in doorsnede is. Er is echter maar heel weinig over bekend. De draaiing van de kern zou het elektromagnetisch veld voortbrengen, dat de aarde beschermt tegen radioactieve ruimtestraling.


Bron: www.nu.nl