Kan de hoofdzekering verouderen

Polly Translate

Kan de hoofdzekering verouderen

Ik heb mijn 3-groepenkast gewijzigd in een 5-groeps. Tijdens het testen van iedere groep afzonderlijk bleek in ??n der groepen een kortsluiting. Na het vervangen van de 16A smeltveiligheid ging na inschakelen wederom de 16 A eruit en tevens de hoofdzekering van 25A. Van verschiilende kanten werd mij medegedeeld dat de hoofdzekering verouderd kan zijn (in dit geval dus ongeveer 40 jaar) Dit zou een een oorzaak kunnen zijn van het doorsmelten van de hoofdzekering. De energieleverancier doet dit af als een fabel.
Vraag: Kan de hoofdzekering verouderen en zoja wat is dan precies het technische proces wat hieraan de grondslag ligt?
Bij voorbaat mijn dank.

Ja je zou denken verouderen doen we allemaal, nietwaar? Lees meer……
 

Nou het is geen onzin hoor, het kan wel degelijk. Vooral als de zekering een paar keer flink belast geweest is. Het zilverdraadje kan dan deformeren, en of oxyderen. Het smelt dan net niet, bij een volgende belasting die in princiepe lager is gebeurd dit wel. Zo’n zekering is ook maar gewoon , het is geen nauwkeurig meet instrument.


Ook de moderne elektronische zekeringen kunnen verouderen. Ik heb dit meerdere malen zelf meegemaakt. Zeker als de zekering al 40 jaar oud is. Als deze zou kunnen praten……………


Hier onder nog eens de opengewerkte zekering:Het veertje staat onder druk, en zal het grijze dopje (verklikker) er uit gooien. Bij te veel zal de zilverdraad smelten, en de stroomkring is verbroken.


Martin