3 januari 2021
Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Hallo,

Even een vraagje: De oefent kracht uit op alles dicht ( en ver weg) bij de aarde. De zwaartekracht. Maar actie is reactie, dus de kracht die de aarde op bijvoorbeeld een uitoefent oefent de auto uit op de aarde. De nettokracht is dan toch 0 ?? Waarom valt alles dan naar de aarde toe??

MVG,


Antw.: Inderdaad oefent zelfs het kleinste materiedeeltje ook een aantrekkingskracht uit op de aarde. In jouw voorbeeld met de auto dus ook. Omdat de aarde in vergelijking met die auto zo ontzettend groot is (De aarde bevat veel meer deeltjes oftewel de is veel groter), valt het dus niet op dat de auto de aarde aantrekt. (Lees meer….)

Die nettokracht waar jij over spreekt is zeker niet 0. Zet de auto maar eens op de weegschaal. Je zal zien dat die wel degelijk een bepaalde kracht uitoefent. De auto weegt hier op aarde zo’n 1000 kilogram. Zou je nu dezelfde weegschaal en auto meenemen naar de maan, dan kom je tot de ontdekking dat die auto daar nog maar zo’n 170 kilogram weegt. Dit komt omdat de maan ca 6 keer kleiner is dan de aarde. M.a.w. er wordt 6 keer minder hard aan de auto getrokken door de materiedeeltjes van de maan. Vergeet niet dat de massa van de auto altijd hetzelfde blijft. Alleen het verandert.