1 januari 2021

Astronomie en astrologie

Background vector created by rawpixel.com - www.freepik.com

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Hey,
Heb ff een vraagje:
Behoren astronomie en astrologie beiden tot de natuurwetenschappen ?
Groetjes, Mirte.

Antw.: De een wel, de ander niet. ( Lees meer…….)

Astronomie is een ander woord voor sterrenkunde. Astrologie is de “kunst” van het sterren lezen. Vroeger (een paar duizend jaar geleden) zag de mens dat de sterren in de loop van een jaar een bepaalde weg langs de hemel gingen. Dit was elk jaar hetzelfde en aan de hand hiervan konden bijvoorbeeld de oude egyptenaren zien wanneer het de beste tijd was om te zaaien of te poten. In feite was de sterrenhemel voor de oude beschavingen vergelijkbaar met een kalender. Vandaar dat dit verschijnsel ook aanbeden en vereerd werd.

De regelmatigheid van de veranderende sterrenhemel werd toegeschreven aan allerlei goden, wat resulteerde in allerlei soorten bouwwerken ter ere van deze goden. Naarmate de eeuwen verstreken, zag men dat zonder godenverering de sterren nog steeds hun eigen en regelmatige weg vervolgden. Door o.a. Galilei en Copernicus werd met wiskunde aangetoond dat de sterretjes zich met een grote regelmaat voortbewogen. Dit is de astronomie.

Vanaf het begin waren er ook mensen die de klok wel hoorden luiden, maar van een klepel hadden ze nog nooit gehoord. De regelmaat van de sterren viel hen ook op, en er werden allerlei namen en theorie?n bedacht voor dit verschijnsel. Zoals toen en nu nog steeds wil men graag een blik in de toekomst werpen, en door de sterren kon dit volgens deze tak van “wetenschap”. Deze vorm van pseudo-wetenschap is bekend als astrologie.

 

Het mooiste voorbeeld is wel de schadeclaim die een amerikaanse astrologe opeiste, nadat Deep Impact ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Deep_Impact_%28ruimtesonde%29 ) de baan van de komeet Temple 1 enigzins had verstoord. Volgens haar kon zij de toekomst niet meer goed voorspellen omdat de komeet uit haar oorspronkelijke baan was geraakt………….. Zou zij voordat Deep Impact bekend was, ooit van een komeet met de naam Temple 1 gehoord hebben ? Je ziet het wel, dit is astrologie.

Maar goed, om terug te komen op jouw vraag: Astronomie is een natuurwetenschap. Astrologie is….. We geloven ook nog steeds in Sinterklaas toch..?