gewichtsloos

Polly Translate

gewichtsloos

ik heb wel eens op tv gezien dat astronauten zich gewend met het verschijnsel gewichtsloosheid door in vliegtuigen mee te vliegen die een parabolische vlucht beschrijft. ik vraag me af of ze niet hetzelfde doen als wanneer ze in het iss zitten, want volgens mij is iemand die op 300 kilometer van de aarde zit helemaal niet gewichtsloos, hij is slechts een fractie lichter dan iemand op het aard oppervlak. Misschien klopt mijn berekening niet, maar als hij klopt kan mij dan uitgelegd worden waarom mensen in het iss zo vrij kunnen rondzweven?

Ik weet niet volgens welke berekening, maar je hebt grotendeels helemaal gelijk. Eigenlijk valt alles naar elkaar toe, het is maar net wat het grootst van /dichtheid is. Maar in het ISS ruimte station wegen de astronauten echt niets.
Lees meer……………


Foto: ?ESA


Laat ik eerst een vraag stellen, waarom kwispelt een hond met zijn staart?


Antwoord: omdat de staart kleiner is dan de hond, anders had de staart met de hond gekwispeld. Gelukkig bestaan er geen honden die hier op lijken, anders graag de foto opsturen, zullen we zeker plaatsen. 


Laten we nog even duidelijk beschrijven de relatie gewicht en massa. In vorige onderwerpen hier over zijn er al veel voorbeelden van gegeven. Een liter of een kilo lood hebben een bepaald gewicht. Lood heeft bij een relatief kleine toch hetzelfde gewicht als een liter water, heeft dus het gewicht van ??n kilo bij 1 liter water. Beide hebben dus het gewicht van 1 kilo, maar hun massa is verschillend. Het lood heeft echter een grotere dichtheid dan water. Ze wegen beide 1 kilo op aarde. Op de maan wegen beide echter maar 1/6 van het gewicht op aarde. Hoe komt dit? De maan is een stuk kleiner dan de aarde, en zal dus minder hard trekken aan het lood en water. 


Zwaartekracht. Denk aan de hond. De aarde heeft een grotere /gewicht dan het lood en trekken elkaar aan. Het lood is echter kleiner en zal naar de aarde vallen. Is het lood echter groter dan de aarde, dan valt de aarde naar het lood toe. Ja het klinkt raar, maar is echt waar! Het ruimte station ISS is nog steeds een stuk kleiner dan de aarde en zal worden aangetrokken door de aarde. Uh beide trekken elkaar dus aan, maar je raad het al….. de aarde is groter van massa/gewicht dan het ISS. Maar er is nog iets aan de hand met het ISS (INTERNATIONAL SPACE STATION) 


Het ISS bevind zich op een aardige afstand van de aarde zoals je zelf al aangaf, maar vliegt ook met een aardig gangetje rond onze planeet. Het ISS is dan ook aan het vallen, en wel naar de aarde toe. Als het stil zou hangen boven de aarde, zou het niet lang duren of we zagen een prachtige vallende ster aan de hemel. De snelheid waarmee het ISS rond de aarde vliegt belet het vallen naar de aarde toe. De snelheid is juist zo hoog, dat het niet de ruimte in schiet en niet naar de aarde valt. Het is zogezegd in evenwicht. Stel dat je een steen aan een touw rondslingert, de steen blijft in dezelfde baan omdat je het touw vasthoud. Zodra je het touw loslaat zal de steen van je af bewegen. Het zelfde zou gebeuren als het ISS sneller zou gaan als nu het geval is. En omgekeerd, langzamer en het hele spul valt naar de aarde. 


En ja die astronauten zitten in dat ruimte station, en ondervinden dezelfde krachten als het ruimte station. Ook die worden aangetrokken door het ruimte station zelf , maar die krachten zijn te gering om enige invloed te hebben. Deze astronauten wegen echter nog steeds hetzelfde, bedoel de is niet afgenomen. Ok?, ze kunnen intussen naar de WC zijn geweest, maar je begrijpt me wel. Maar ja ook de astronauten vliegen dus met met het ruimte station mee, vallen dus naar de aarde en wegen echt niets. Zipp zero, niets. 


Ok?, een stap verder. Wat dacht je van de aarde zelf? Is deze ook gewichtsloos? Kijk de aarde zweeft daar maar in de ruimte, waar valt die naar toe dan. Want alles moet toch ergens naar toe vallen? Wat dacht je van de zon, daar draait de aarde omheen met een bepaalde snelheid. Stel………. we zetten de aarde stil en wachten af. Ja dan gaan we het echt warm krijgen de komende jaren. Alles is in evenwicht, ook de met alle planeten maakt deel uit van het melkwegstelsel. En je raad het al, ook het melkwegstelsel is onderweg. Dit wil niet zeggen dat alles in evenwicht is hoor. Als we zo’n rotsblok uit de ruimte op ons krijgen is de rust weer verdwenen. En zal er weer een nieuw evenwicht komen. Als dit het gevolg is, de aarde wordt opgelokt door de zon, is dit ook weer tijdelijk een evenwicht.


Martin